14. september 1997 kell 22:00

USA majanduses inflatsiooniilmingud

Dollari kurss tõusis reedel jeeni suhtes ja liikus taas üle 120 USD/JPY taseme pärast prognoositust nõrgema majanduskasvu ilmnemist Jaapanis. Jaapani majanduse langus, mis on tingitud peamiselt eraisikute tarbimise vähenemisest, sotsiaalkulutuste suurenemisest ning kasvavast ebakindlusest tuleviku majanduse suhtes, oli suurim alates 1974. aasta naftakriisist tingitud langusest. Jaapani rahandusminister Hiroshi Mitsuzuka avaldas lootust, et juhtivate tööstusriikide (G7) rahandusministrite kohtumisel ei avaldata talle survet. Avaldus oli ilmselt ka kõrvaltähendusega -- vihje selle kohta, et Jaapani valitsus ei rakenda meetmeid riigi nõrga majanduse elavdamiseks.

Püsima jääb küsimus, kuidas reageerib kujunenud situatsioonile Washington, sest sel nädalal avaldatavad augusti väliskaubandusnäitajad peaksid viitama Jaapani kaubandusülejäägi järjekordsele järsule kasvule. Mõnede analüütikute hinnangul on USA tolerantsi piiriks kurss 125 USD/JPY. Samas ollakse ka arvamusel, et Ühendriikidel on piisavalt võimalusi dollarit alla rääkida: möödunud nädalal tehti seda kaks korda.

Saksa marga suhtes alustas dollar nädala viimast päeva 1,7816 DEMi ehk 14,25 krooni tasemelt. Nagu juba mitmendat päeva järjest, ei olnud aga USD-l siiski kindlat suunda, dollar liikus 1,782 ja 1,784 marga vahel.

Õhtul avaldatud USA tootjahinnaindeksi tõus 0,5% võrra -- esimene tõus alates möödunud aasta detsembrist -- näitab aga inflatsiooniohu kerkimist. See viis marga kursi veidi üles ja reede õhtul oli dollari kurss umbes 1,786 marka ehk 14,29 krooni.

Hetkel kuum