• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Opositsioon toetab Swedish Match'i pöördumist

  Täna jõuab valitsuse algatatud tubakaaktsiisi seaduse muutmise seaduse eelnõu riigikogus esimesele lugemisele. Samuti toimub täna ühendatud opositsiooni eestseisuse koosolek, kus võidakse kujundada opositsioonierakondade ühised seisukohad ja tegevus tubakaaktsiisi 50% tõusu ärahoidmiseks.
  «Valitsus kordab viga, mida tehti vedelkütuse aktsiisiga. Tubakaaktsiisi ei ole pikka aega tõstetud ja järsk tõus 3 kroonilt 4,5 kroonile põhjustab soovitule vastupidise tulemuse -- alalaekumuse riigieelarves,» ütles Isamaaliidu fraktsiooni esimees Toivo Jürgenson.
  Jürgensoni väitel moodustab illegaalne tubakakaubandus praegu umbes 5% tubakamüügi mahust. «Oleme arvutanud, et ühe kasti salasuitsu pealt võiks järsu aktsiisitõusu järel illegaalselt teenida ligi 2000 krooni. Järelemõtlematu sammuga suuname ligikaudu 100 miljonit krooni illegaalsetele struktuuridele,» lausus Jürgenson.
  Liia Hänni Mõõdukate fraktsioonist pidas tubakafirma avaldust kaalukaks ja juhtis tähelepanu, et aktsiisi tõstes peaks ümber vaatama aktsiisi jaotamise põhimõtted. «Praegu finantseeritakse tubakaaktsiisist kultuurkapitali ja sporti, kuid ma ei ole kindel, kas neid alasid suurenevas mahus toetama peaks,» pidas Hänni aktsiisist finantseeritavate valdkondade nimistu laiendamist möödapääsmatuks.
  Aktsiisi tõstmise suhtes ei valitse koalitsiooniski täielikku üksmeelt. Jaanus Männik Eesti Maarahva Erakonna fraktsioonist tunnistas küll aktsiisi tõstmise möödapääsmatust, kuid seda aegamööda. «Salakaubanduse oht on olemas, kuid selle kartuses ei saa mõistlikke samme astumata jätta. Isiklikult pean otstarbekaks tõsta aktsiisi pikema aja jooksul väiksemate osadena. Poolteisekordne tõus ei ole põhjendatud,» märkis Männik.
  Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Olev Raju nimetas Swedish Match'i avaldust kitsalt firma huvide eest seismiseks. »Illegaalne kaubandus on alati olnud seal, kus tegu alkoholi, tubaka ja prostitutsiooniga. Eestis pole tubakakaubandust ning me seame kõikidele tootjatele ühesugused tingimused. Me ei tegele protektsionismiga ega riku Euroopa lepingut,» ütles Raju. Tema sõnul on väited illegaalsele kaubandusele trumpide kätte mängimisest liialdatud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Looduskivi on nägus ja vastupidav naturaalne materjal
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Leedu soovitab lahti saada Hiina telefonidest Eesti seisukoht: meil pole põhjust Leedu leidudes kahelda
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.