• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Greenspan ja USA inflatsioon tõid turud alla

  Möödunud nädal algas USA turgudel otimistlikus meeleolus. Mure inflatsiooni ning krediiditingimuste karmistamise pärast taandus ning valitses tõusuootus. Nasdaq ning turgu laiemalt hõlmavad indeksid liikusidki rekordtasemetel. Teisipäevaks jõudis S&P500 983,12 punktini ning Dow oli olulisest 8200 punkti piirist vaid pisut allpool. Rekordipeo rikkus kolmapäeval Alan Greenspan, kes oma kõnes juhtis tähelepanu väärtpaberiturgude ebarealistlikult kõrgele tasemele ning inflatsiooniohule. See tõi börsid taevast maa peale ning järgnev langus oli järsk. Ainsana suutis rekordlendu neljapäevani jätkata Nasdaq. Reedel langesid kõik turud ning analüütikud hindasid, et trendi jätkumine ähvardab murda võidetud tehnilisi tasemeid, mis seni püsivad.
  Stockholmi börs on jäänud viimastel nädalatel maailma turge vallanud tõusumeeleolust puutumata. Teisipäevaks viisid börsiliidrid Ericsson ja Astra börsiindeksi siiski vaid 20 punkti kaugusele rekordtasemest. Greenspani kolmapäevased kommentaarid tõid aga turu õhtul taas negatiivsele pinnale. Neljapäeval mõjus turule valusalt Saksamaa repomäära oodatust järsem tõus. Maaklerite kommentaaride kohaselt tõmbas järgnenud teade Prantsusmaa intressimäärade tõusust Ericssonilt ja Astralt ära viimasegi toetuse. Nädala lõpuks oli indeks taas enam kui protsendiga miinuses, lähenedes 3200 punkti tasemele. Börsi käive oli kogu nädala jooksul erakordselt suur -- päevakäibed ületasid 10 miljardi krooni taset, mis on ligi poole suurem tavapärasest.
  Erinevalt Stockholmist on Helsingi tõusnud järjest kaks nädalat, tegemata välja maailmaturgude kõikumistest. Nädala algul peatas tõusu mõningane kasumivõtt, hoolimata Nokia jätkuvast edust. HEX langes kahe päevaga vaid 10 punkti ning läks kolmapäeval taas üles. Greenspani kommentaaride saabudes kadusid Nokial pea kõik ostjad, ning päeva tipptasemetelt langeti tublisti, kuid sellest hoolimata sulgus HEX rekordtasemel 3851,7 punkti. Neljapäev tõi aga kaasa järsu 100punktilise kukkumise. Reedene kauplemine esialgu stabiliseerus, langus tuli aga pärastlõunal, USA inflatsiooninäitajate avaldamise järel. Õhtuks suutis tõusev Nokia küll turu plussi viia, kuid senine tõusumeeleolu on kadumas. Nädalaga jäi HEX-indeks ligi 2 protsendiga miinusesse.
  Eelmise nädala tõusuhoogu jätkus Vene turul veel vaid esmaspäevaks, mil RTS jõudis 571,66 punktini, mis napi 2 punktiga ka uueks life-high'ks kvalifitseerub. Seejärel pidasid investorid paslikumaks hakata kiiret kasumit taas välja võtma. Langust toetasid ka maaklerid, kelle kontodele viimase nädala hinnaralli järel palju midagi järele polnud jäänud. Neljapäeval seedis turg raskelt nii Greenspani avaldusi kui Euroopa intressimäärade tõusu ning langes koguni üle 3%. Langus jätkus ka reedel, ehkki USA inflatsiooniuudistest hoolimata mõnevõrra aeglasemas tempos ning nädala lõpuks jõudis RTS-indeks ligi 4,41 protsendiga miinustesse. Investorid näevad maailma turgude arengut lähikuudel mustades värvides ning eelistavad seetõttu kasumi välja võtta.
  Esmaspäeval kuulutati välja Ventspils Nafta avalik müük ning see suurendas ilmselt välisinvestorite huvi Läti turu vastu tervikuna.Viimaseil nädalail järske tõuse ja langusi näidanud Balta hakkas esmaspäeval jällegi tõusma ning oli taas kogu nädala tähelepanu keskpunktis, jõudes reedeks 7,05 latini. Baltaga läks kaasa ka Unibanka ning mõned teisedki suuremad tegijad. Rekordid jäid siiski löömata ning reedel jõudis turule ka väike korrektsioon. Börsi ametlik indeks tõusis nädalaga 24 punkti ehk 5,22%. Järgmine selline nädal võib börsi tõsta juba uutele rekordtasemetele. Meeleolu on turul siiski tugev ning ka käibed on viimastel päevadel märgatavalt suurenenud. Olulise uudisena teatas börs, et piiratud ulatuses pidevkauplemise süsteem võib käivituda novembris.
  Möödunud nädala huvitavad sündmused toimusid põhinimekirjas. Nädala esimesel poolel toimus kauplemises stagnatsioon ning hinnad liikusid vaikselt allapoole, kusjuures leedulased ajasid kõik Läti ja Eesti investorite kraesse, kes oma raha enam huvi pakkuvale Läti turule viivat. Neljapäeval tegi turg ka vähe järsema liigutuse, kui viimasel hetkel enne sessiooni algust anti sisse tellimus 400 Vilniuse Panga aktsiale, mis hinna ja indeksi järsult alla tõi. Reedel hind küll mõnevõrra tõusis, kuid endist seisu ei taastanud. Reedel langes ka Hermis, mille kolme kvartali tulemused turu ootustele selgelt alla jäid (kasum 22,7 miljonit litti 40,6miljonilise aastaprognoosi juures). See jättis nimekirja nädalaga 1,27% miinusesse.
  ÄP Reutersi-Telerate'i põhjal
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Sille Pettai: rohepööre vajab heas mõttes survet
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
USA aktsiate pika mõõnaperioodi lõpetas rallinädal
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Sunly juht ametnikele: otsustage ja kaitske otsuseid ka kohtus, aga lõpetage venitamine
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Venemaa autovedajad virelevad siseturul
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.