Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Greenspan ja USA inflatsioon tõid turud alla

  Möödunud nädal algas USA turgudel otimistlikus meeleolus. Mure inflatsiooni ning krediiditingimuste karmistamise pärast taandus ning valitses tõusuootus. Nasdaq ning turgu laiemalt hõlmavad indeksid liikusidki rekordtasemetel. Teisipäevaks jõudis S&P500 983,12 punktini ning Dow oli olulisest 8200 punkti piirist vaid pisut allpool. Rekordipeo rikkus kolmapäeval Alan Greenspan, kes oma kõnes juhtis tähelepanu väärtpaberiturgude ebarealistlikult kõrgele tasemele ning inflatsiooniohule. See tõi börsid taevast maa peale ning järgnev langus oli järsk. Ainsana suutis rekordlendu neljapäevani jätkata Nasdaq. Reedel langesid kõik turud ning analüütikud hindasid, et trendi jätkumine ähvardab murda võidetud tehnilisi tasemeid, mis seni püsivad.
  Stockholmi börs on jäänud viimastel nädalatel maailma turge vallanud tõusumeeleolust puutumata. Teisipäevaks viisid börsiliidrid Ericsson ja Astra börsiindeksi siiski vaid 20 punkti kaugusele rekordtasemest. Greenspani kolmapäevased kommentaarid tõid aga turu õhtul taas negatiivsele pinnale. Neljapäeval mõjus turule valusalt Saksamaa repomäära oodatust järsem tõus. Maaklerite kommentaaride kohaselt tõmbas järgnenud teade Prantsusmaa intressimäärade tõusust Ericssonilt ja Astralt ära viimasegi toetuse. Nädala lõpuks oli indeks taas enam kui protsendiga miinuses, lähenedes 3200 punkti tasemele. Börsi käive oli kogu nädala jooksul erakordselt suur -- päevakäibed ületasid 10 miljardi krooni taset, mis on ligi poole suurem tavapärasest.
  Erinevalt Stockholmist on Helsingi tõusnud järjest kaks nädalat, tegemata välja maailmaturgude kõikumistest. Nädala algul peatas tõusu mõningane kasumivõtt, hoolimata Nokia jätkuvast edust. HEX langes kahe päevaga vaid 10 punkti ning läks kolmapäeval taas üles. Greenspani kommentaaride saabudes kadusid Nokial pea kõik ostjad, ning päeva tipptasemetelt langeti tublisti, kuid sellest hoolimata sulgus HEX rekordtasemel 3851,7 punkti. Neljapäev tõi aga kaasa järsu 100punktilise kukkumise. Reedene kauplemine esialgu stabiliseerus, langus tuli aga pärastlõunal, USA inflatsiooninäitajate avaldamise järel. Õhtuks suutis tõusev Nokia küll turu plussi viia, kuid senine tõusumeeleolu on kadumas. Nädalaga jäi HEX-indeks ligi 2 protsendiga miinusesse.
  Eelmise nädala tõusuhoogu jätkus Vene turul veel vaid esmaspäevaks, mil RTS jõudis 571,66 punktini, mis napi 2 punktiga ka uueks life-high'ks kvalifitseerub. Seejärel pidasid investorid paslikumaks hakata kiiret kasumit taas välja võtma. Langust toetasid ka maaklerid, kelle kontodele viimase nädala hinnaralli järel palju midagi järele polnud jäänud. Neljapäeval seedis turg raskelt nii Greenspani avaldusi kui Euroopa intressimäärade tõusu ning langes koguni üle 3%. Langus jätkus ka reedel, ehkki USA inflatsiooniuudistest hoolimata mõnevõrra aeglasemas tempos ning nädala lõpuks jõudis RTS-indeks ligi 4,41 protsendiga miinustesse. Investorid näevad maailma turgude arengut lähikuudel mustades värvides ning eelistavad seetõttu kasumi välja võtta.
  Esmaspäeval kuulutati välja Ventspils Nafta avalik müük ning see suurendas ilmselt välisinvestorite huvi Läti turu vastu tervikuna.Viimaseil nädalail järske tõuse ja langusi näidanud Balta hakkas esmaspäeval jällegi tõusma ning oli taas kogu nädala tähelepanu keskpunktis, jõudes reedeks 7,05 latini. Baltaga läks kaasa ka Unibanka ning mõned teisedki suuremad tegijad. Rekordid jäid siiski löömata ning reedel jõudis turule ka väike korrektsioon. Börsi ametlik indeks tõusis nädalaga 24 punkti ehk 5,22%. Järgmine selline nädal võib börsi tõsta juba uutele rekordtasemetele. Meeleolu on turul siiski tugev ning ka käibed on viimastel päevadel märgatavalt suurenenud. Olulise uudisena teatas börs, et piiratud ulatuses pidevkauplemise süsteem võib käivituda novembris.
  Möödunud nädala huvitavad sündmused toimusid põhinimekirjas. Nädala esimesel poolel toimus kauplemises stagnatsioon ning hinnad liikusid vaikselt allapoole, kusjuures leedulased ajasid kõik Läti ja Eesti investorite kraesse, kes oma raha enam huvi pakkuvale Läti turule viivat. Neljapäeval tegi turg ka vähe järsema liigutuse, kui viimasel hetkel enne sessiooni algust anti sisse tellimus 400 Vilniuse Panga aktsiale, mis hinna ja indeksi järsult alla tõi. Reedel hind küll mõnevõrra tõusis, kuid endist seisu ei taastanud. Reedel langes ka Hermis, mille kolme kvartali tulemused turu ootustele selgelt alla jäid (kasum 22,7 miljonit litti 40,6miljonilise aastaprognoosi juures). See jättis nimekirja nädalaga 1,27% miinusesse.
  ÄP Reutersi-Telerate'i põhjal
 • Hetkel kuum
Liina Maria Lepik: eestlase konflikt – muudkui kripeldab, kuigi teised imetlevad
Meie kogemused ja maailma muutvad edukad katsetused on inspiratsiooniks paljudele. Väiksus ei ole meie nõrkus, vaid tugevus, kirjutab ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse rahvusvaheliste teenuste juht Liina Maria Lepik.
Meie kogemused ja maailma muutvad edukad katsetused on inspiratsiooniks paljudele. Väiksus ei ole meie nõrkus, vaid tugevus, kirjutab ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse rahvusvaheliste teenuste juht Liina Maria Lepik.
Enefit Greeniga kaubeldi rohkem kui teiste aktsiatega kokku
Balti reguleeritud turul ja Balti alternatiivturul First North tehti neljapäeval kokku 3165 tehingut ning kogukäive ulatus peaaegu 3 miljoni euroni. Tallinna Vesi tõstab hindu ja Joakim J. Helenius omandas üle 50% osaluse Nordic Fibreboardis.
Balti reguleeritud turul ja Balti alternatiivturul First North tehti neljapäeval kokku 3165 tehingut ning kogukäive ulatus peaaegu 3 miljoni euroni. Tallinna Vesi tõstab hindu ja Joakim J. Helenius omandas üle 50% osaluse Nordic Fibreboardis.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Äri Eestimaal: itaallasest talumees leidis Eestist naise ja hea ärivõimaluse
Tartu lähistel Nõo alevikus asub Viinamärdi talu, mille lõid itaallasest peremees Denis Pretto ja tema eestlannast abikaasa Annemari Polikarpus. Koos kasvatavad nad erilist Lacaune’i tõugu lambaid ja ajavad äri, millist keegi teine Eestis ei aja.
Tartu lähistel Nõo alevikus asub Viinamärdi talu, mille lõid itaallasest peremees Denis Pretto ja tema eestlannast abikaasa Annemari Polikarpus. Koos kasvatavad nad erilist Lacaune’i tõugu lambaid ja ajavad äri, millist keegi teine Eestis ei aja.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Mudel, mis toob sinu muudatuste edu seitse korda lähemale
Kas sinu ettevõtte muudatused kukuvad läbi tehniliste komplikatsioonide või eesmärkide mittesaavutamise pärast? Miks on täna keeruline muudatusi juhtida? Äripäeva Juhtimiskooli raadiosaade pakub vastuseid!
Kas sinu ettevõtte muudatused kukuvad läbi tehniliste komplikatsioonide või eesmärkide mittesaavutamise pärast? Miks on täna keeruline muudatusi juhtida? Äripäeva Juhtimiskooli raadiosaade pakub vastuseid!
Jätkusuutlikkuse ekspert: kestlikkusteabe aruandlus on see, millega ka ise maadleme
Eeldada, et rohetooted oleksid kohe konkurentsivõimelised ja ka hinna mõttes konkurentsivõimelised, ongi ennatlik, kinnitab ärikinnisvara saates „Kinnisvaratund“ Swedbanki ettevõtete panganduse jätkusuutlikkuse valdkonna juht Mihkel Tamm.
Eeldada, et rohetooted oleksid kohe konkurentsivõimelised ja ka hinna mõttes konkurentsivõimelised, ongi ennatlik, kinnitab ärikinnisvara saates „Kinnisvaratund“ Swedbanki ettevõtete panganduse jätkusuutlikkuse valdkonna juht Mihkel Tamm.
Rehvimüüja: inimesed on sel aastal laisad rehvide vahetajad
Kevadine rehvivahetuse hooaeg on veninud, küsimus on miks?
Kevadine rehvivahetuse hooaeg on veninud, küsimus on miks?
Valitsus saadab lisaeelarve parlamenti uuel nädalal
Sel nädalal kokkulepitud negatiivse lisaeelarve eelnõu peab valmis saama ja riigikokku saadetama uuel nädalal.
Sel nädalal kokkulepitud negatiivse lisaeelarve eelnõu peab valmis saama ja riigikokku saadetama uuel nädalal.
Krüptomiljonärid Potapenko ja Turõgin anti USA-le välja
Kolmapäeva hommikul anti USA-le välja Ivan Turõgin ja Sergei Potapenko, keda USA ametivõimud süüdistavad poolemiljardilises pettuses.
Kolmapäeva hommikul anti USA-le välja Ivan Turõgin ja Sergei Potapenko, keda USA ametivõimud süüdistavad poolemiljardilises pettuses.