21. oktoober 1997 kell 22:00

Riigikogu tõstis kütuseaktsiisi määra

«Opositsioon loodab, et koalitsioonil on tänasel istungil hääli vähem,» ütles riigikogu rahanduskomisjoni esimees Olev Raju. Eilsel istungil sattus Raju tubakaaktsiisi seaduse muutmise seaduse vastuvõtmise eel opositsiooni rünnaku alla, sest hääletamisele minevas eelnõus oli üks sõna sattunud tekstis valesse kohta.

Mõõdukate fraktsiooni esimehe Mihkel Pärnoja sõnul on õigem kütuseaktsiisi tõstmine kavandatust väiksema sammuga. «Kui kütuse puhul ei ole illegaalne müük praktiliselt võimalik, siis isegi valitsus prognoosib põrandaaluse tubakakaubanduse kasvu 5 protsendilt 15-le kogumahust,» ütles Pärnoja. Tema sõnul võetakse tubakaaktsiisi muudatus tõenäoliselt täna vastu, kuid opositsioonil säilib lootus riigieelarve arutamise käigus selle teema juurde tagasi tulla.

Majanduspolitsei vaneminspektor Eero Kosk ei jaganud hirmu, et tubakaaktsiisi tõus võiks salakaubandust hoogustada. «Praegu müüvad salasuitsu vaid üksikud paadialused turgude väravas. Enamasti on tegu võltsingute või kolmandast maailmast pärit ebakvaliteetsete sigarettidega. Tänu maksumärkidele on olukord kontrolli all ja halvenemist ette näha pole,» ütles Kosk.

Peale kütuseaktsiisi seaduse muutmise seaduse peab riigikogu enne 1998. a riigieelarve kinnitamist vastu võtma veel neli eelarvega seotud seadust. Kolm nendest jäävad rahanduskomisjoni tegevusvaldkonda: tubakaaktsiisi seaduse muutmise seadus, hasartmängu seadus ja maamaksu seadus.

Hetkel kuum