• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kes on järgmine valitsusjuht?

  Mart Siimann on ennat-likult selle tagasiastumise ähvardusega esinenud.
  Kui see saabki teoks, siis uue valitsuse võib moodustada jällegi tema. Selle käigus saaks ta vabaneda mõningatest tülikatest ministritest.
  Uus peaminister võib tulla valitsusjõudude hulgast, aga ma ei näe seal üldiselt kedagi, kuigi võib tulla ka midagi ootamatut. Viimane aeg on jõulurahuvalitsuse tegemiseks.
  Kui peaministri koht läheb praeguse opositsiooni leeri, siis võib üks mehi olla see sama, kes omaaegse jõulurahuvalitsuse tegi (Andres Tarand -- toim.).
  Ma ei välista üldse võimalust, et Edgar Savisaar saab kunagi taas peaministriks ja usun, et ta on selle isegi ära teeninud, aga ma kardan, kas see praeguse riigikogu koosseisu alusel õnnestub.
  See eeldaks vahepeal valimisi. See ei ole ka võimatu. Kriis võib venida ja see võib tähendada, et ka talvel võivad valimised tulla.
  Ei usu, et valitsus käesole-val aastal kukub. Konflikt laheneb ja opositsioon ning koalitsioon leiavad kompromissi. Eesti riigile oleks muidugi kasulikum, kui leitakse mingi teine koalitsioon, mis oleks enamuskoalitsioon. Teoreetiliselt on see võimalik, praktiliselt aga kaunis raske. Näeksin enamuskoalitsioonis ühinenud opositsiooni ja mingisugust osa praegusest koalitsioonist. Eriti mis puudutab Tiit Vähi tegemistesse. Ta ei ole ju mingit saladust sellest teinud, et praeguse koalitsiooniga ei ole ta mitte mingil juhul rahul. Oletan, et ta teab, mida teeb, ja et tal on olemas mingisugune plaan.
  Sellist võimalust ma ei näe praegu küll kuskilt, et järgmise valitsuse moodustab Edgar Savisaar. Teoreetiline võimalus on, et KMÜga liitub Keskerakond, aga see tähendab, et praegune koalitsioon läheb igal juhul lõhki. Ma ei kujuta ette, et Vähi poolehoidjad läheksid Savisaarega kokku, Arenguparteil on oma kana kitkuda. Sellise stsenaariumi tõenäosus on üsna väike.
  Kindlasti võiks üks kandi-daat olla Andres Tarand. Ta on tegelenud Eesti arengustrateegiaga ja tundub, et praegu Eesti vajaks sellist poliitikut, kes tahaks tegeleda strateegiliste küsimustega.
  See eeldab, et on tegemist koalitsioonivalitsusega, mis on moodustatud praeguse opositsiooni baasil, kus Mõõdukatel on küllaltki tugev roll ja see roll tõenäoliselt suureneb.
  Pooldaksin siiski korralisi valimisi. Erakorraliste valimiste kampaania on liiga lühikene ja see liiga lühikene kampaania ei anna tegelikult valijatele võimalust selgelt aru saada, missuguste suundade vahel tal on valida ja kuidas hinnata senise valitsuse tehtut.
  Juba selle tõttu oleks vajalik regulaarne ja küllalt analüütiline valimiskampaania.
  Ma arvan, et Edgar Savisaar on kindlasti huvitatud peaministri kohale asumisest, aga see on selline teema, millele ma nii väga ei keskenduks.
  Minu arvates võib see olla kes iganes, sest peaministrist ei sõltu midagi. Sellise mitte midagi tegemisega tuleb toime kes iganes. Viimaste peaministrite tegevusest või tegevusetusest on sõltunud ääretult vähe. Hetkel on Eesti valitsus oma suutlikkuses sellises seisus, et heas mõttes poliitilisi otsuseid pole valitsus suuteline tegema, sest valitsusel puudub ettekujutus arengukavadest ja printsiipidest, mida võiks Eestis rakendada. Selle tõttu on peaministri institutsioon muutunud riigile arengu seisukohast täiesti mõttetuks. Ta on väga oluline institutsioon erastamise või mingisuguste riigihangete mõttes, mis on puhtal kujul oluline ühe või teise erakonna liikmete või nende poolehoidjate kommertsliku edenemise jaoks.
  Riigi arengu mõttes on Eesti Vabariigi valitsus täielik null, sest suutlikkus midagi olulist teha on praktiliselt olematu ja viimased kaks pool aastat on seda väga selgelt tõestanud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mart Laar: saabuvad raskemad ajad, see kõik tuleb lihtsalt üle elada
Tulevik pole nii ilus, nagu tahaksime, aga ilmselt ka mitte nii tume, kui kardetakse. Teeme nii, et suudaksime kiirelt edasi liikuda, kirjutab Eesti peaminister aastatel 1992–1994 ja 1999–2002 Mart Laar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tulevik pole nii ilus, nagu tahaksime, aga ilmselt ka mitte nii tume, kui kardetakse. Teeme nii, et suudaksime kiirelt edasi liikuda, kirjutab Eesti peaminister aastatel 1992–1994 ja 1999–2002 Mart Laar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Investori nädal: aktsionäride koosolekud, LHV aktsiate ja BluOri võlakirjade märkimine
Mai viimast nädalat ilmestab mitu aktsionäride koosolekut, jätkub LHV märkimisõigustega kauplemine, lisaks on võimalus märkida täiendavaid LHV aktsiad ning esimest korda pakutakse börsile BluOr Banki võlakirju, neljapäev on Balti börsil kauplemispüha.
Mai viimast nädalat ilmestab mitu aktsionäride koosolekut, jätkub LHV märkimisõigustega kauplemine, lisaks on võimalus märkida täiendavaid LHV aktsiad ning esimest korda pakutakse börsile BluOr Banki võlakirju, neljapäev on Balti börsil kauplemispüha.
Parimad juhid: avaliku sektori juhtide palgad peavad tõusma
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Allutatud võlakirjad kui lisavõimalus inflatsiooni tingimustes rohkem teenida
Kuna inflatsioon tõuseb jätkuvalt rekordkõrgete numbritega, on nii eraisikutel kui ettevõtjatel tekkinud küsimus, kuhu investeerida, et raha ei kaotaks oma väärtust. Sellest, miks ei ole praegu parim aeg investeerida kulda või kinnisvarasse ja millised on võimalikud alternatiivsed investeerimisvõimalused Läti turul, räägib BluOr Banki investeerimisalase kliendihalduse juht Andrejs Kočetkovs.
Kuna inflatsioon tõuseb jätkuvalt rekordkõrgete numbritega, on nii eraisikutel kui ettevõtjatel tekkinud küsimus, kuhu investeerida, et raha ei kaotaks oma väärtust. Sellest, miks ei ole praegu parim aeg investeerida kulda või kinnisvarasse ja millised on võimalikud alternatiivsed investeerimisvõimalused Läti turul, räägib BluOr Banki investeerimisalase kliendihalduse juht Andrejs Kočetkovs.
Tea Varrak lajatab Repsi istungil: usaldasin ministrit, ära kunagi usu poliitiku juttu
Mailis Repsi kohtuasjal annab ütlusi nõndanimetatud skandaaliga ministeeriumist lahkunud endine haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Tea Varrak. Kõne alla tulevad kantsleri valus lahkumine ministeeriumist, intriigid ja ministri lapse hoidmine.
Mailis Repsi kohtuasjal annab ütlusi nõndanimetatud skandaaliga ministeeriumist lahkunud endine haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Tea Varrak. Kõne alla tulevad kantsleri valus lahkumine ministeeriumist, intriigid ja ministri lapse hoidmine.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.