3. detsember 1997 kell 22:00

Hansapank jäi kahjumisse

Tallinna börsil kasvas eile pinge pankade novembritulemuste ootuses. Ennelõunase rahuliku ja vaikselt langeva turu lõi ärkvele Hansapanga pool tundi enne börsi sulgemist teatud tulemused.

Viimase poole kauplemistunni sündmused kukutasid ÄP indeksi börsi sulgemise hetkeks 663,05 punktile (päevaga -2,55%). Turu suuremad mõjutajad olid loomulikult pangaaktsiad.

Kell 13:35 teatas Hansapank börsile, et teenis novembris 12,2 mln kr kahjumit. Kogu pangasektor tegi seepeale korraliku kukkumise. Paradoksaalne on aga see, et kahjumiteatega lagedale tulnud Hansapanga aktsia jõudis järelejäänud nappide kauplemisminutite jooksul veel kosuda ja lõpetas päeva 0,95 protsendiga plussis (kogu börsisüsteemi ulatuses jäi plussi veel vaid kolm aktsiat. Teiste pangaaktsiate kaotus jäi 3,45 (EVEA Pank) ja 7,95 protsendi vahele.

Esimene reaktsioon Hansapanga tulemusele oli ehk veidi liialdatud. Erinevatelt väärtpaberiturgudelt saadud kogukaotus oli 46,5 mln kr ja seega kasum panga muust tegevusest igati arvestatav 34,2 mln kr. Õhtul teatas 2,4 mln kr kasumist Tallinna Pank ja 11,3 mln kroonisest kahjumist Hoiupank.

Hetkel kuum