4. jaanuar 1998 kell 22:00

Riiklik tollipoliitika õhutab valitsusliidus tüli

Riigikogu Maaliidu fraktsiooni esimees Arvo Sirendi ütles reedel, et maaerakondi teeb rahutuks valitsuse otsus mitte kehtestada tollimakse Euroopa Liidu toodangule.

Lähinädalatel soovivad Maaliit ja Maarahva erakond korraldada Koonderakonna ja Maarahva ühendusega erakorralise istungi, et Koonderakonnalt aastataguse kokkuleppe suhtes aru pärida.

»2. detsembril 1996. aastal võttis praegune valitsusliit vastu protokollilise otsuse, mis sisaldab kokkulepet tollide kehtestamiseks, kuid meil pole täit kindlust kokkuleppest kinnipidamise suhtes,» sõnas Sirendi.

Sirendi leidis, et valitsus peaks kehtestama tollimaksud ühtlaselt nii kolmandatele riikidele kui Euroopa Liidu liikmetele.

30. detsembril 1997 peaminister Mart Siimannile saadetud kirjas nõuavad Maaliit, Maarahva erakond ning Perede ja Pensionäride erakond tollide rakendamise üle otsustamist hiljemalt 1. märtsiks 1998.

Valitsusliidu aastatagune kokkulepe nägi ette tollimaksude kehtestamise alates 1997. aasta suvest.

Riigikogu Koonderakonna fraktsiooni esimehe Mati Meose sõnul peaksid valitsusliitu kuuluvad erakonnad tühistama tollimaksu kehtestamist nõudva kokkuleppe. «Valitsusliidus tuleb varem sõlmitud kokkulepped läbi vaadata ja muuta need punktid, mida ei täideta,» lisas Meos. Tema meelest pole maaerakondadel Koonderakonnale midagi ette heita.

«Eesti on asunud oma majanduspoliitikaga raskesti pööratavale teele ning pole näha mingit praktilist vajadust tollide juurde tagasi pöörduda,» väljendas peaministri majandusnõunik Heido Vitsur valitsuse seisukohta.

Valitsus pole tollimaksu kehtestamist arutanud ja Vitsuri sõnul ei kavatseta seda ka lähikuudel teha.

Põllumajandusministri ja Maarahva erakonna peasekretäri Andres Variku sõnul raskendavad tollide kehtestamist ühinemisläbirääkimised Euroopa Liiduga ja maailma kaubandusorganisatsiooniga WTO. «Põhimõtted pole muutunud, kuid ma ei saa anda selget vastust, millal ja milliste kaupade kohta valitsus tollimaksu kehtestab,» ütles Varik.

Variku hinnangul pole vaid ühele kaubagrupile, nagu sealiha, tollimaksude kehtestamine efektiivne, pidevat tollikaitset vajaksid nii liha-, piima- kui teraviljasaadused. Sesoonse tollimaksu peaks Variku sõnul kehtestama köögiviljadele. Põllumajandusminister leidis, et lisaks sisseveotollidele tuleks kehtestada ka väljaveotollid metsamaterjalile.

Nii Variku kui Sirendi sõnul kaitsevad tollidele vastu seisvad ministrid valitsuses toiduainete maaletoojate ja hulgikaupmeeste huve. Maaerakondade juhtivad poliitikud lubavad oma põhimõtteid kaitsta ja peavad vajalikuks kutsuda Koonderakonna ja Maarahva ühenduse üldkogu kokku aasta esimese kümne päeva jooksul enne riigikogu uut istungjärku.

«Koonderakonna ja Maarahva ühenduse erakorraline istung lõpeb kõige enam vastastikuse pahandamisega,» leidis Mati Meos Koonderakonna fraktsioonist.

Hetkel kuum