8. jaanuar 1998 kell 22:00

Aasia arengumaade tohutu laenukoorem

Baselis asuva rahvusvaheliste arvelduste panga (BIS) andmetel oli Aasia riikidel 1997. a 1. juuli seisuga pangalaene kokku 389,4 miljardit dollarit. Viimase 12 kuuga olid laenud kasvanud 15%, suurem osa neist olid lühiajalised. Kuigi need andmed on poole aasta vanused, annavad nad ometi pildi sellest, kuidas pangad laenasid mitmele riigile, kellel oli raskusi lühiajaliste laenude tagasimaksmisega.

Kuna seda ei arvestatud, siis on paljude arenenud riikide pangad sunnitud praegu pidama läbirääkimisi selle üle, kuidas päästa Lõuna-Koread lühiajaliste laenude koorma alt ja pikendada laenude tähtaega. BIS märgib, et 1997. a esimese poolaasta lõpuks oli Lõuna-Koreal pangalaene kokku 103,4 miljardit dollarit ja viimase 18 kuuga olid need kasvanud kolmandiku võrra. Hiljuti avaldatud Lõuna-Korea rahandusministeeriumi andmetel on aga Lõuna-Korea välisvõlg tunduvalt suurem ehk 153 miljardit dollarit.

Statistika järgi on Korea välisvõlast 68% ehk 70 miljardit dollarit alla aastase tähtajaga. Teistest finantskriisis olevatest riikidest on suurte lühiajaliste laenudega veel Tai, Indoneesia ja Malaisia. Indoneesia laenud kasvasid 1997. a keskpaigaks aastaga 19% ja olid 58,7 miljardit dollarit ning Malaisial 43% ja olid 28,8 miljardit.

1997. a esimesel poolel andsid Aasia riikidele kõige aktiivsemalt laene Euroopa pangad, kuid varasemate laenudega kokku oli endiselt suurim laenuandja Jaapan kokku 123,8 miljardi dollariga, sellest läks Koreale 23,7, Taile 37,7 ja Indoneesiale 23,1 mld dollarit.

Ka Ida- ja Kesk-Euroopa on võtnud viimasel ajal rahvusvahelistelt pankadelt järjest suuremaid laene. Nende laenukoorem kasvas aastaga 28% ja oli kokku 116,9 miljardit dollarit. Kõige järsemalt suurendasid laenude võtmist Venemaa, T?ehhi ja Poola. Teise iseloomuliku joonena lühenes pangalaenude tähtaeg.

Ladina-Ameerikas kahanes 1997. a esimesel poolel lühiajaliste laenude osakaal. 1. juuliks moodustasid need 52,3% 251,1 miljardi dollari suurusest kogulaenust. Seal on viimasel ajal püütud laene mitmekesistada: vähendada panga- ja avaliku sektori laene ja suurendada erafirmade otsekrediite. FT-ÄP

Hetkel kuum