Riigikogu lükkas võrdse aktsiisimaksu tagasi

20. jaanuar 1998, 00:00

Reformierakond tegi riigikogule ettepaneku lõpetada õlletootjate maksustamine sõltuvalt tootmismahust. Praegu on enim maksustatud Saku õlletehas, mille toodangumaht ületab 20 miljonit liitrit aastas.

«Kehtiv olukord ei ole kooskõlas Euroopa Liidu direktiivi ega maailma kaubandusorganisatsiooni (WTO) põhimõtetega,» põhjendas Reformierakonna fraktsiooni esimees Siim Kallas maksude ühtlustamise ettepanekut. Reformierakond kaitses seisukohta, et praegune olukord diskrimineerib Saku õlletehast ning loob teistele põhjendamatu eelise.

Praeguse maksuseadustiku järgi on maksusoodustused väiksematel tootjatel. Koonderakonna fraktsiooni esimehe Mati Meose sõnul tahetakse väiketootjate eeliseid säilitada regionaalpoliitilistel eesmärkidel. Koalitsioonifraktsioonid olid enne hääletamist Reformierakonna ettepaneku läbikukutamises kokku leppinud.

Mati Meos ütles, et koalitsioon kavatseb toetada homme riigikogus esimesele lugemisele tulevat valitsuse esitatud alkoholi aktsiisimaksu eelnõu, mille kohaselt soovitakse senise kolme aktsiisimaksugrupi asemel rakendada kahte.

Alla 5 miljoni liitrise aastatoodanguga väiketootjad hakkaksid valitsuse kava kohaselt maksma aktsiisimaksu lahja õlle puhul 2 krooni liitrilt ja kangema kui 4,7% alkoholi mahuprotsendiga õlle puhul 2,5 krooni liitrilt. Suurtootjate aktsiisimaks oleks vastavalt 3 krooni ja 3,5 krooni liitrilt. Seaduseelnõust tulenevalt moodustaksid enammaksustatud tootjate grupi Saku õlletehas, AS Viru Õlu ja Tartu õlletehas. Saku õlletehasele jääks aktsiisimäär valitsuse eelnõu kohaselt endiseks.

Aktsiaseltsi Viru Õlu finantsdirektor Marianne Paas nimetas valitsuse esitatud aktsiisimuudatuse ettepanekut Saku õlletehase lobby-töö võiduks. «Saku õlletehas võidab, sest aktsiisimaks temal ei muutu. Viru Õlu peab kaaluma hinna tõstmist või tootmismahu suurendamist,» ütles Paas.

Saku õlletehase juht Cardo Remmel lausus, et aktsiisimuudatustega seoses ei kavatseta õlle hinda tõsta. Ta oli veendunud, et varem või hiljem kaob maksustamisel vahetegemine tootmismahu järgi. «Valitsuse eelnõu on töörahu huvides sobilik kompromiss,» avaldas Remmel rahulolu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing