20. jaanuar 1998 kell 22:00

Aasia kriisi mõju suurem kui arvati

Valuutaturud olid eile suhteliselt vaiksed. Aktiivsemad olid see-eest keskpangad ja kõrged ametnikud. Mitmed juhtivad Saksamaa ja USA Föderaalreservide ametnikud esinesid eile avalikkuse ees. Jaapani Pank avaldas möödunud kuu aruande, mille järgi on riigi majandus veel mõne aja stagnatsioonis. Panga juht Yasuo Matsushita kinnitas, et pole mingisugust vajadust otsida märke riigi majanduse halvenemise kohta. Selline tõenäosus on Matsushita sõnul minimaalne. Turud reageerisid raportile oodatust vastupidiselt, dollar nõrgenemise asemel hoopis tõusis peaaegu jeeni võrra.

Viimastel päevadel on saabunud esimesed kokkuvõtted Kagu-Aasia majanduskriisi mõju kohta. Statistilised näitajad tõendavad, et Aasia kriis mõjus rängemalt, kui prognoositi, Soomele. Sama väitis ka USA Philadelphia Föderaalreservide juht Edward Boehne Kesk-Atlandi osariikide kohta. Fedi kõrge ametniku prognoosi kohaselt langes USA majanduskasv Aasia kriisi tulemusena poole kuni terve protsendi võrra.

Kuulduste põhjal tuleb ka Saksamaa Ifo majandusinstituudi ettekanne majanduskliima kohta detsembris halvem, kui esialgu prognoositi. Kui see osutub tõeks, siis tuleb ka siin põhjust otsida Kagu-Aasiast.

Kuna kauplemine dollari-jeeni ja dollari-margaga oli tagasihoidlik, siis trenditegijaks oli naelsterling-mark, naelserlingi kurss langes Inglise Panga presidendi suulise interventsiooni tõttu viie ja poole kuu kõrgeimalt tasemelt taas 3 margani. Dollar liikus vahemikus 1,8356--1,8423 DEMi ehk umbes 14,68--14,74 krooni.

Hetkel kuum