18. märts 1998 kell 22:00

Kas Hansapanga areng on pidurdunud?

Nii suure panga kohta ei saa öelda, et areng on seiskunud. Seda olen ma aga küll täheldanud, et puudub panga või panga töötajate aktiivsus minu kui kliendi suhtes. Muidugi on hea pank valmis tehtud ja kõik toimib, aga kogu aeg peab tegutsema. Kui jääda korraks lebama, siis kindlasti kasutavad teised seda ära. Kesk-Eesti kandis oli enne nii, et Hansapanga töötajad olid väga aktiivsed. Käisid tihti uusi programme ja ideid tutvustamas, kuid nüüd on see jäänud kuidagi vaikseks.

Kindlasti on Hansapank olnud turul palju aktiivsem, kui ta praegu on. Kliendi seisukohast aga selles osas mingit küsimust ei ole, sest suur konservatiivne pank teenindab oma kliente kindlasti hästi.

Oleme küll Hansapanga kliendid, aga ma ei oska öelda, kas areng on pidurdunud. Selge, et Hansapank on liidripositsiooni kaotanud. Põhjus on selles, et teised on talle järele tulnud. Ta oli uhkes üksinduses ja tõesti puhkas loorberitel.

Nüüd on teised järele tulnud ja sellepärast on kogu turg muutunud. See heaoluaasta, kui nad börsil kasumit teenisid, on ka läbi.

Minul on selline tunne, et pankadel läks Eestis liiga hästi. Kes on kelle jaoks, kas meie oleme panga või pank meie jaoks? Tegelikult on ju meie raha pangas. Kui läksid panka midagi tahtma, siis oli selline suhtumine, et nemad on kuskilt raha saanud ja siis sina palud seda endale. Tegelikult on see ikkagi klientide raha.

Hansapank on üks meie põhipankasid ja ei saa küll öelda, et nad oleksid ennast lõdvaks lasknud. Ma täna (eile -- toim.) lugesin ka Äripäeva ja ausalt öeldes kergelt üllatusin. Mina võin Eesti Mobiiltelefoni poolt vaadates öelda, et Hansapank on oma tegevust isegi aktiviseerinud. Selge on see, et toimub karm võistlus nagu mobiiliturulgi. Liidritel on alati raske, teised tulevad järele. Selline konkurents on aga hea.

Olen rohkem Hoiupanga klient, aga mis puudutab Hansapanka, siis praegugi oli mul nende esindajaga vestlus ning sellepärast ei saa ma öelda, et Hansapank ei taha areneda ja et on jäänud loorberitele puhkama, aga kõrvaltvaatajana võiks küll öelda, et Ühispangast on näha, et tegutsetakse.

Minu arvates võib see pidurdus olla seotud ka väärtpaberituru kukkumisega. Ilmselt on samuti panganduses vaja vahepeal tokk maasse lüüa ja vaadata seni tehtu üle ning tugevdada uut platvormi, kust edasi minna. Ekstensiivne areng ei too alati kasu, sest asjad väljuvad kontrolli alt.

Usun, et Hansapangal on veel reservi kõvasti ja see hüpe võib tulla selline, et meil kõigil jääb suu lahti.

Hetkel kuum