14. mai 1998 kell 22:00

Jeeni kurss ründab madalusrekordeid

Eile oli valuutaturgude tähelepanu pööratud taas Kagu-Aasiale ning Jaapani jeenile. Järjest paisuv vägivallalaine Indoneesias süvendab muret kogu regiooni finantsturgude suhtes, mis kokkuvõttes mõjub nii või teisiti negatiivselt jeenile. Viimase kurss ründab taas rekordmadalaid tasemeid. Dollari suhtes langes jeen 134,58 USD/JPYni -- madalaim kurss alates 7. aprillist, Saksa marga suhtes on Jaapani valuuta langemas viimase poolteise aasta madalaimale kursile.

Mis puutub interventsioonivõimalusse, siis siin on arvamused kaksipidised. Ühest küljest on suur oht, et jeeni langemisel alla 135 USD/JPY taseme muutub interventsioon vägagi reaalseks. Sellekohase vihje andis teisipäeval Jaapani rahandusministeeriumi osakonnajuhataja Haruhiko Kuroda. Teisalt on jälle vähetõenäoline, et tuleb Ameerika Ühendriikidega koordineeritud tegevus, nagu see toimus 1995. aastal, vaid Jaapani Pank peab oma asjadega ise toime tulema.

Ameerika Ühendriigid on inflatsioonivastase võitluse tõttu huvitatud tugevast dollarist. Vastasel korral on Föderaalreserv sunnitud tõstma intresse, mis omakorda mõjub halvasti ettevõtlusele ning muule finantssektorile. Täna Birminghamis algav juhtivate tööstusriikide tippkohtumine ütleb aga kindlasti midagi jeeni kohta selle kursi allamäge kappamise pidurdamiseks. Pikemas perspektiivis jäävad jeeni väljavaated aga fundamentaalnäitajate tõttu kesiseks. Jaapani keskpanga kõrge ametniku sõnul hakkab riiki valitsev deflatsioon avaldama riigi majandusele mõju alles suve lõpul, aga deflatsiooni kiirus on väike.

Hetkel kuum