RTS enam kui aasta madalaim

15. mai 1998, 00:00

Riia börsil jätkus investorite huvi pangaaktsiate vastu, mis tõstis napilt ka ülejäänud turgu. Võrreldes kolmapäevase aktiivse turuga kauplemiskäive pisut langes. Samal ajal jäid Venemaaga enam seotud ettevõtted endiselt paariaseisusse, mida näitab ka Rietumu koguturuindeksi järsk, 4% langemine ajaloo madalaimale tasemele. Lisanimekirja liider Valmiera Klaaskiud kaotas taas 2 santiimi.

Esmakordselt kahe kuu jooksul langes Vilniuse põhinimekirja Litin-indeks alla 800 punkti, kui pangad eesotsas Hermisega jätkasid langust. Maaklerid avaldasid arvamust, et põhi pole veel käes ning langus võib jätkuda kuni 5% ulatuses. Kauplemises domineeris enam kui miljonilitise käibega taas A-nimekirja liider Leedu Energia, mille hind püsis aga 5 liti tasemel. Tõusid ka erastatavad laevandusfirmad LISCO ja KLASCO.

RTS-indeks langes neljapäeval enam kui aasta madalaimale tasemele. Maaklerid täheldasid välisinvestorite tugevat müügisurvet ÜESi, LUKoili, Rostelekomi ja Mosenergo aktsiale, mis on turu kõige likviidsemad. Süsteemi kauplemiskäive oli tugev 80 mln, mis näitab, et tegu oli tõesti investorite, mitte aga maaklerite omavahelise kauplemisega. Languse põhjustena nähti Vene turust otseselt mitte sõltuvaid tegureid, nagu Aasia turgude järsk kukkumine ning oodatav langus New Yorgis.

Ka kolmapäeval liikusid USA turud üles ning Dow sulgus esmakordselt ülalpool 9200 punkti. Samas oli juba teist päeva järjest langevaid aktsiaid enam kui tõusvaid ning tõus tugineski pigem vähestele suuraktsiatele. Eeskätt rõõmustas investoreid positiivne inflatsiooniinfo -- tootjahinnaindeks tõusis küll napilt, 0,2%, kuid püsib madalamal eelmise aasta tasemest. Madal inflatsioon tugevdas veelgi võlakirjaturgu, mis mõjutas soodsalt ka aktsiaid. Samas suurendab mitme Aasia turu järsk langus pingeid niigi närvilises Fedi istungi eelses õhkkonnas ning lähipäevil võib hinnatase pisut alaneda.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing