31. mai 1998 kell 22:00

Prognooside langetamise aeg

Reedel teatas Hoiupanga juhatus Tallinna väärtpaberibörsile, et arvestades 225 miljoni krooni suurust potentsiaalset kahju, tühistatakse Hoiupanga grupi selle aasta kasumiprognoos, mis oli 450 miljonit krooni. Panga enda kasumiennustus oli 382 miljonit krooni.

Äripäeva arvates peaksid kõik börsiettevõtted oma selle aasta kasumiprognoosid kriitilise pilguga üle vaatama ja vajaduse korral neid muutma ning sellest ka investoreid teavitama.

Aasta algus ei anna mingit põhjust arvata, et pankade ennustused täituksid. Pangad arvestasid prognoose tehes aktsiahindade tõusuga. Tegelikult on aga aktsiahinnad alla läinud ja see vähendab pankade kasumeid. Möödunud aastal teenisid pangad kolmandiku kasumist väärtpaberiturult. Tallinna, Läti, Leedu ja Venemaa börsil toimuv lubab oletada, et tänavu asendub börsil teenitud tulu kuluga.

Kuna siseturul on laenuintressid tõusnud rohkem kui välisturul, siis on pankade intressitulud võrreldes möödunud aastaga suurenenud. Intressitulud ei ole aga kasvanud nii palju, et kataksid möödunud aastal börsil teenitud tulud.

Pankade kasuminumbreid võivad mõjutada ka praegu toimuvad liitumised. Hoiupanga ja Hansapanga liitumine läheb maksma mitusada miljonit krooni. Liitumisest teenitud tulu ei kajastu aga kohe selle aasta majandustulemustes. Hansapank prognoosib 650 miljoni kroonist kasumit, nelja esimese kuuga teenis pank 158 miljonit krooni. Paremini pole aasta alanud ka teistel pankadel. Näiteks teisel liituval pangal, Ühispangal oli 400 miljoni krooni suurusest kasumiprognoosist nelja esimese kuuga täidetud 83 miljonit krooni.

Hoiupank käitus ausalt, kui tühistas prognoosi. Sarnast käitumist ootaks ka kõigilt teistelt pankadelt, et ei korduks eelmine aasta, kui Tallinna Pank muutis aasta kasumiprognoosi alles mõni päev enne aasta lõppu.

Kui pangad ja kindlustus välja arvata, siis teiste börsiettevõtete kasuminumbreid mõjutab aktsiaturu pikaajaline langus vähem. Kui firmad arvestasid kasumiprognoose tehes laenuraha kallinemisega ning loobusid raha börsile paigutamisest, siis võivad plaanid ka täituda.

Samas võib arvata, et kasumiennustuste ümbervaatamine aktsiahindu oluliselt ei mõjuta, sest viimase aja langus börsil näitab, et majandustulemused aktsiahindades praegu ei kajastu. Investorid lähtuvad investeerimisotsuseid tehes emotsioonidest ja subjektiivsetest teguritest.

Kasumiprognooside ümberhindamine või siis investorite hoiatamine, et prognoos võib mitte täituda, aitab taastada eeskätt välisinvestorite usalduse Tallinna väärtpaberibörsi vastu.

Hetkel kuum