13. august 1998 kell 22:00

Suurettevõtjad hakkavad poliitikuid suunama

Assotsiatsioon ei kavatse alanud valimiskampaanias toetada ühtegi erakonda, ent loodab, et mitu erakonda võtab omaks ettevõtjate poliitilised seisukohad, ütles ESEA juhatuse esimees Aadu Luukas.

ESEA programmi järgi tuleb vabastada tulumaksust investeeringud ning vähendada ettevõtte tulumaksu. Ettevõtjad näevad jooksevkonto defitsiidi vähendamise peamise võimalusena ekspordi toetamist riigi poolt.

Assotsiatsiooni liikmed on seisukohal, et riigist välja kantav stabilisatsioonifondi raha tuleb investeerida põhimaanteede ja raudtee uuendamisse. Ettevõtjad näevad riigi kokkuhoiuallikatena riigikaitse- ja valitsemiskulu.

ESEA tutvustas ümarlauakohtumiste ideed erakondadele esimest korda 19. juunil.

Erakondade seisukohad ESEA ettepanekute suhtes:

Koonderakond: kujundab seisukohad diskussiooniks suurettevõtjatega eile Lohusalus alanud juhatuse eestseisuse nõupidamisel, ütles peasekretär Ants Leemets. Erakond ootab suurettevõtjatelt ka rahalist toetust.

Maarahva erakond: riigikogu fraktsiooni esimehe Tiit Tammsaare sõnul on ettevõtjatepoolne arvamuse avaldamine teretulnud. «Pole eetiline kõiki erakondi toetada,« selgitas Tammsaar. «Ettevõtjad ei peaks oma eelistusi häbenema.»

Keskerakond: Liina Tõnisson ütles, et tema parteile on meelepärane soov vähendada riigi kaitsekulutusi. «Riigikaitse valdkonnas tuleb praegu ette põhjendamatuid kulutusi,» ütles Tõnisson.

Reformierakond: Siim Kallas ütles, et ei poolda ESEAs levivaid seisukohti anda välismaalastele kiirendatud korras kodakondsus ning loobuda võimalikult kiiresti Eesti kroonist, vahetades selle euro vastu. Ettevõtluse toetamine peab muutuma riigi poolt senisest energilisemaks, vaatamata senisele majanduskasvule, ütles Kallas.

Hetkel kuum