18. oktoober 1998 kell 22:00

Farma läheb börsilt minema

Reedel peatas börs farmaatsiatehase teate alusel ettevõtte aktsiatega kauplemise. Kas väikeaktsionäridelt aktsiad välja ostetakse, ei osanud firma juhatuse esimees Arno Kaseniit öelda. Ta kinnitas, et farmaatsiatehas teeb börsile põhjaliku ülevaate, kuidas oleks võimalik väikeaktsionäride huve kaitsta.

Börsilt lahkumise põhjus on ettevõtte nõutust madalam turuväärtus ja vajadus negatiivsest tähelepanust lahti saada, ütles farmaatsiatehase juhatuse esimees Arno Kaseniit. Kui jälgida statistikat, siis pole farmaatsiatehase aktsia olnud viimastel kuudel atraktiivne, sõnas ta.

Farmaatsiatehast kui tootjat mõjutab avalik info, leidis Kaseniit. Ta ütles, et kui aktsial läheb halvasti, siis tekib usaldamatus nii ettevõtte kui selle toodete vastu. «Kui aktsia langeb 250 kroonilt 5 kroonile, siis pole midagi hästi,» kurtis tegevjuht. Näiteks võib tuua Leedu juhtumi, kus tõenäoliselt mõni konkureeriv firma tõi ampullide vahetumise skandaali avalikkuse ette ja tehase mainele mõjus see halvasti, lisas ta.

Kaseniidu sõnul ei müüda toodangut Venemaale võlgu nagu enne, vaid reaalse raha eest. Seetõttu on Venemaale müügi maht kahanenud mulluse 56,4% asemel 40 protsendile toodangust.

Börsilt välja astumine pole samm ravimitootmise Lätti kolimisel, kinnitas Kaseniit. Minu ülesanne on tagajärgi likvideerida. Ma pole seda suppi kokku keetnud, küll aga pean seda sööma, lisas mõni kuu tehast juhtinud mees.

Väärtpaberibörsi noteerimisosakonna juhataja Rain Semper sõnas, et Farma aktsiatega peatati kauplemine ettevõtte börsiteate peale. Kui esitatakse taotlus börsinoteeringu lõpetamiseks, siis noteerimiskomisjon otsustab, kas arvata aktsia börsi põhinimekirjast välja, rääkis Semper.

«Minu subjektiivne arvamus on, et komisjon lähtub oma otsuses paljuski sellest, kuidas suudab farmaatsiatehas tagada väikeaktsionäride huve,» lisas ta.

Tallinna Farmaatsiatehase ASi grupi poolaasta kahjum oli ligi miljon krooni. Mullu oli ettevõtte poolaasta puhaskasum 20,9 miljonit krooni.

Grupi esimese poolaasta realiseerimise netokäibeks kujunes 57,5 miljonit krooni. 1997. aasta esimesel poolel oli realiseerimise netokäive 81,7 miljonit krooni ehk 29,6 protsenti enam.

Hetkel kuum