Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rõivatootjad: eksporditoetuse asemele krediidikindlustus

  «Siis poleks vajadust ekspordi krediteerimise fondi järele,» lausus rõiva- ja tekstiililiidu juhatuse liige, ASi Klementi juhatuse esimees Madis Võõras.
  Mujal maailmas on tavaline asi krediidikindlustus, kus ettevõte ise kindlustab oma ostjate krediteerimise riski, tõdes Võõras. Ta tõi näiteks Klementi tarnija Itaalias, kes enne järelmaksuga müümist viib Klementi bilansi ja kasumiaruande kindlustusfirmasse, kes otsustab, kas sellisele ettevõttele saab krediiti anda ja kui palju. «Oleme rääkinud Eesti kindlustusfirmadega, aga ega nad sellega eriti tegeleda ei taha,» osutas Võõras.
  «See on kõige ohtlikum kindlustuse liik,» kommenteeris ainsa Eestis krediidikindlustust pakkuva ASi ASA Kindlustus talituse juhataja Veiko Kaasik. Asi on uus, firmad pole endale seda teadvustanud, loetles ta krediidikindlustuse vähese leviku põhjused. Eestis tunnevad huvi eelkõige välisosalusega firmad, lisas Kaasik.
  Näiteks 300miljonilise aastakäibe kindlustamine läheb Kaasiku teatel maksma umbes miljon krooni. ASA Kindlustus hakkas nii Eesti-sisest kui ekspordi krediidiriski kindlustama pool aastat tagasi.
  Uuel aastal hakkab krediidikindlustust vahendama ka AS Sampo Kindlustus, kes sõlmis lepingu Soome krediidikindlustuse seltsiga.
  Sampo Kindlustuse raamatupidaja Maarja Kens kinnitas, et krediidikindlustus on kallis, sest selts võtab suure riski. «Olen kuulnud, et peaaegu kõik kogutud preemiad lähevad ka hüvitisteks,» selgitas Kens. Temagi tõdes, et 300 miljoni kroonise käibe kindlustamine maksab vähemalt pool miljonit.
  «Krediidikindlustus on kindlasti vajalik,» kommenteeris Ehitusmaailma kaubamärki kandva ehitusmaterjalide hulgimüügifirma ASi Fanaal finantsdirektor Tiit Tomp. Tema kinnitusel otsis Fanaal pikka aega kindlustus-
  firmast partnerit, uuel aastal algab koostöö Sampo Kindlustusega. «Oleme oma ostjate seisu ise enne hoolega uurinud, nii et ostjad on öelnud, et pangast on laenu saada lihtsam kui Fanaalist krediiti,» selgitas Tomp.
  Krediidikindlustusega saab ettevõte kindlustada end ostja võimaliku pankroti või maksete pikaajalise venimise vastu. Kindlustada saab vaid pikaajalistele püsiostjatele väljastatud krediiti. Kindlustusfirma nõuab krediidikindlustuse korral nii kindlustaja müügilepinguid kui ostjate majandusseisu aruandlust.
  9. detsembril läbis riigikogus esimese lugemise ekspordi riikliku garanteerimise seaduse eelnõu, mille kohaselt hüvitaks seadusega loodav sihtasutus kohalikule eksportöörile kuni 70 protsenti tekkinud kahjust. Kuna garantiide katteks moodustatava reservfondi suurus on esialgu vaid 30 miljonit krooni, pole mitme ettevõtja ja ametniku sõnul riikliku garanteerimise seadusest suurt abi.
  Autor: Koit Luus
 • Hetkel kuum
Tiia Vissak: vabaneme Eesti (majandus)edule ohtlikust keskpärasuse lõksust
Peame maast-madalast toetama originaalsete ideedega inimesi, et ettevõtted ja organisatsioonid ei manduks ja keerulises olukorras vee peale jääks, kirjutab Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse kaasprofessor Tiia Vissak arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Peame maast-madalast toetama originaalsete ideedega inimesi, et ettevõtted ja organisatsioonid ei manduks ja keerulises olukorras vee peale jääks, kirjutab Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse kaasprofessor Tiia Vissak arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Föderaalreservi otsus kukutas USA aktsiaturgu
USA peamised aktsiaindeksid langesid kolmapäeval, kui Föderaalreserv tõstis intressimäärasid veerand protsendipunkti võrra.
USA peamised aktsiaindeksid langesid kolmapäeval, kui Föderaalreserv tõstis intressimäärasid veerand protsendipunkti võrra.
Föderaalreservi otsus kukutas USA aktsiaturgu
USA peamised aktsiaindeksid langesid kolmapäeval, kui Föderaalreserv tõstis intressimäärasid veerand protsendipunkti võrra.
USA peamised aktsiaindeksid langesid kolmapäeval, kui Föderaalreserv tõstis intressimäärasid veerand protsendipunkti võrra.
Reaalajas börsiinfo
Jaapani turgu vallutav Võrumaa šokolaaditootja: väikeettevõtjad vajavad toetusi
Võrumaa perefirma Roosiku valmistab šokolaade, mida müüb nii Jaapani kui ka Saudi-araabia ja Ühendemiraatide turule. Tänu EASi ja PRIA toetustele on see laienemine olnud võimalik, lausus ettevõtte üks omanikest Reet Kasekamp.
Võrumaa perefirma Roosiku valmistab šokolaade, mida müüb nii Jaapani kui ka Saudi-araabia ja Ühendemiraatide turule. Tänu EASi ja PRIA toetustele on see laienemine olnud võimalik, lausus ettevõtte üks omanikest Reet Kasekamp.
Tiia Vissak: vabaneme Eesti (majandus)edule ohtlikust keskpärasuse lõksust
Peame maast-madalast toetama originaalsete ideedega inimesi, et ettevõtted ja organisatsioonid ei manduks ja keerulises olukorras vee peale jääks, kirjutab Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse kaasprofessor Tiia Vissak arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Peame maast-madalast toetama originaalsete ideedega inimesi, et ettevõtted ja organisatsioonid ei manduks ja keerulises olukorras vee peale jääks, kirjutab Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse kaasprofessor Tiia Vissak arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Homme nägin ma Ukrainat!
Ei pea olema hiromant, et näha, millist potentsiaali ja võimalust pakub Eesti ettevõtetele Ukraina turg; aitame neil võita sõja, toetame Venemaa agressiooni ohvreid ning läbi lõimuva majanduse paraneb ka julgeolek, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ei pea olema hiromant, et näha, millist potentsiaali ja võimalust pakub Eesti ettevõtetele Ukraina turg; aitame neil võita sõja, toetame Venemaa agressiooni ohvreid ning läbi lõimuva majanduse paraneb ka julgeolek, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Meedialiit kaitses europarlamendis Eesti väljaandjaid Google’i ja Facebooki vastu
Eesti Meediaettevõtete Liidu esindajad esinesid täna Brüsselis Euroopa Parlamendi Renew Europe grupi kuulamisel ettekandega, milles kaitsesid Eesti ajakirjandusväljaandjate huve suurte vahendusplatvormide omavoli vastu.
Eesti Meediaettevõtete Liidu esindajad esinesid täna Brüsselis Euroopa Parlamendi Renew Europe grupi kuulamisel ettekandega, milles kaitsesid Eesti ajakirjandusväljaandjate huve suurte vahendusplatvormide omavoli vastu.
Varsti avatav Baltimaade suurim spordipood hakkab töötajaid otsima Vaata, palju uues poes müüjatele palka pakutakse
Augustis avab spordikaupade jaekett Decathlon Harjumaal Kurnas IKEA kaupluse kõrval Balti suurima spordipoe.
Augustis avab spordikaupade jaekett Decathlon Harjumaal Kurnas IKEA kaupluse kõrval Balti suurima spordipoe.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.