3. veebruar 1999 kell 22:00

Oligarhid on tõrjutud

Teisipäeval korraldas Vene siseministeeriumi eliitüksus riigi peaprokuröri käsul reidi Boriss Berezovski kontrolli all olevasse naftafirmasse Sibneft. Ametlikku selgitust ei järgnenud, kuid teada on, et Venemaa suuruselt seitsmendal naftakompaniil on suured tasumata maksuvõlad.

Toimunuga haakub asjaolu, et nädalavahetusel kuulutas peaminister Jevgeni Primakov sõja Venemaal lokkavale majanduskuritegevusele. Peaminister lubas 10 000 kriminaalkurjategijale amnestia anda, et saada ülerahvastatud vanglates ruumi korrumpeerunud ametnikele ning altkäemaksu andvatele ärimeestele. Läinud aastal mõisteti vanglakaristus enam kui 2000 ametnikule.

Boriss Berezovski kriitika pareeris peaminister vastukriitikaga sekkumise eest valitsuse siseasjadesse.

Ka Vladimir Potaninil ei lähe enam nii hästi kui varem. Naftakompaniid Sidanko, millest 10% kuulub Briti BP Amocole, ähvardab pankrot niisamuti kui T?ernogornefti ja Udmurtnefti, mis samuti kuuluvad Potanini Interros gruppi. Sidanko võlad ulatuvad umbes 650 mln dollarile.

Potaninil on suuri probleeme Uneximbankiga, mis ei maksnud esmaspäeval ära 12 miljonit dollarit intresse oma 250 miljoni dollariliselt euro-obligatsioonide laenult.

Lisaks võlgneb Uneximbank 100 miljonit dollarit Euroopa arengupangale ning 15 miljonit dollarit maailmapangale.

Kahjulikult mõjub Vene finants-majanduslikele grupeeringutele ka riigi keskvõimu nõrgenemine. Nii näiteks on kõik Sidanko tütarettevõtete vastu esitatud pankrotihagid alguse saanud kohalikest võimuorganitest, kes tahavad ettevõtteid oma kontrolli alla saada ja nii oma maksubaasi tugevdada.

Autor: DI

Hetkel kuum