Toomas Truuverk • 4. veebruar 1999 kell 22:00

Hansapanga aktsia püsib huvikeskmes

Kauplemine Tallinna börsil rahunes eile mõningal määral. Võrreldes kolmapäevase, tavapärasest palju elavama kauplemisega, langes börsisüsteemi päevakäive eile veidi üle kahe korra. Päeva jooksul tehti 95 tehingut kogumahus 8,11 miljonit krooni.

Keskpäevane kiire tõusuperiood tõstis ÄP indeksi üle pika aja taas korraks ülespoole 300 punkti taset. Sarnaselt üleeilse kauplemispäevaga toimus viimasel kauplemistunnil mõningane korrektsioon ja indeks lõpetas börsi sulgemisel 294,36 punktil (päevaga +1,79%). Ostuhindades mingit kukkumist siiski ei toimunud ja need püsisid keskpäevasel tasemel.

Elavamat kauplemishuvi leidsid taas eeskätt pangaaktsiad, mille kogukäive moodustas börsi päevakäibest 81%. Enimkaubeldud oli 39 tehingus 5,03 miljoni kroonise käibe saavutanud Hansapanga aktsia. Kahe teise pangaaktsia päevakäive oli juba märgatavalt väiksem -- Ühispangal 1,37 miljonit ja Optiva Pangal 190 185 kr.

Hansapanga aktsia oli ühtlasi ka eilne suurim tõusja, kerkides päevaga 2,99%, 60,25 kroonile. Hansapanga aktsiat toetas eile tugevalt kauplemine Helsingi börsil, kus päevaga vahetas omanikku 53 284 aktsiat koguväärtusega ca 3,3 miljonit krooni. Aktsia sulgus Helsingi börsil 61,8 kroonil ehk 1,55 kr kõrgemal kui Tallinnas. See lubab loota, et erilist hinnalangust ei tule Tallinna börsil ka täna.

Huvi börsi lisanimekirja aktsiate vastu on Telekomi ja börsi liideraktsiate varjus jäänud väga tagasihoidlikuks. Eile ulatus lisanimekirjas kaubeldava 18 aktsia kogukäive napi miljoni kroonini. Suurima, ligi 290 000kroonise käibega oli Saku õlletehase aktsia.

Raske on uskuda, et lisanimekirja aktsiad ka pärast Telekomi IPO lõppu suuremat tähelepanu võitma hakkaks. Paljud neist, eeskätt tööstusettevõtted, on otseselt seotud Venemaa hädadega ja seetõttu vaevalt keegi nendesse aktsiatesse kiiresti investeerima tõttab. Tõusu võib oodata aktsiate puhul, mis on arvestades ettevõtte majanduslikku potentsiaali selgelt allahinnatud.

Hetkel kuum