Mart Stöör • 8 veebruar 1999

Nädal algas mõõduka tõusuga

Käesolev nädal algas mõõduka tõusuga. ÄP indeks nihkus päeva lõpuks 2,82% kõrgemale, lõpetades 309,71 punktil. Käive püsis endiselt madal, vaid 13,476 miljonit krooni. Suurem osa tehingutest tehti Hansapanga aktsiatega, mis tõusis päeva lõpuks 4,84%. Hansapanga aktsia oli ka ainus põhinimekirjas noteeritutest, mis lõpetas esmaspäeval plusspoolel.

Esimestel tundidel kerkis ka Ühispanga aktsia hind. Kauplemise viimastel tundidel aga ostuhuvi nõrgenes, mille tulemusel vajus ka hind reedesele tasemele.

Suurim kaotaja põhinimekirjas oli Norma, taandudes 3,51%. Suurim tehing Normaga oli 4500 aktsiat, mis tehti 10,50 krooni tasemelt.

Lisanimekirja aktiivseim oli Baltika aktsia. Tehinguid tehti aga vaid kolm, millest viimane oli suurim, 75 000 aktsiat.

Järsu hinnamuutuse tegi läbi Eesti Näitused, tõustes 17,86%, kuid omanikku vahetas vaid 7543 aktsiat. Suhteliselt vähelikviidne Eesti Näituste aktsia võib teha järske hinnamuutusi. Kui aga peaks suurenema pikemaajaliste investorite huvi, võib hind jätkata tõusu. Järsud hinnakorrektsioonid on aga lähitulevikus tõenäolised. Eesti Näituste aktsia hind on püsinud alla 9 krooni taseme juba möödunud aasta oktoobri algusest. Katsed läbi murda 8,25 krooni tasemest aga on senimaani ebaõnnestunud. Tegemist on huvitava, kuid ebalikviidse aktsiaga.

Oma tulemused avalikustas Saku. 1998. aastal teenis Saku AS 42,3 miljonit krooni, mis on 1997. aasta kasumiga võrreldes ligi 33% parem. Börsil aga ei tekitanud Saku kasumiaruanne mingisuguseid emotsioone. Omaniku vahetas vaid 92 aktsiat. Saku aktsia hind on sellel aastal tõusnud 13,3%, käive on aga püsinud üliväikesena. Jätkuvalt on arusaamatu, miks pole Saku võtnud vastu otsust osta kokku aktsiaid mikroaktsionäridelt.

Nii kohalikes kui ka välisinvestorites veidi närvilisust tekitav Telekomi IPO lõpeb täna. Kas on oodata turu elavnemist, pole kindel, sest arvamused on vastukäivad.

Hetkel kuum