Sirje Niitra • 28. veebruar 1999 kell 22:00

Soome lennud on katkenud

Soome lennujuhtide kuu aega kestnud streik on toonud ASile Estonian Air 5 miljonit krooni kahju, mis kasvab kuni 40 miljoni kroonini, kui lende ei õnnestu märtsis jätkata.

«See otsus paneb Eesti ja Soome vahel toimuvale lennuliiklusele päris korraliku paugu,» ütles reedel Estonian Airi asepresident Toomas Leis.

Estonian Air lisab 28. märtsist lende Kopenhaagenisse. Suvise lennugraafiku järgi lendab Estonian Air Taani tööpäevadel kolm korda.

«Vantaa streikivate lennujuhtide tegevus on teravas vastuolus lennunduses levinud põhimõtetega pakkuda reisijatele kõrgetasemelist teenindust,» ütles Leis. Soome lennundusvõimud põhjendasid lendude lõpetamist Tallinnast lennuliikluse täiendava piiramisega streigi tõttu Helsingi Vantaa lennuväljal.

Eesti lennufirmat puudutab Soome lendamise keeld ka seetõttu, et paljud soomlased lendasid Tallinna kaudu ida poole, Moskvasse, Vilniusesse ja Kiievisse. Lennufirma Balkan Air on samas lubanud oma reisijaid liinil Sofia--Helsingi hakata vedama läbi Tallinna. Tallinnast saavad reisijad edasi laevaga.

Estonian Air broneerib streigi jätkudes oma klientide lende edasi. Soovi korral saavad reisijad piletite eest makstud raha tagasi. Praegu saab pileteid Helsingisse kinni panna vaid paariks-kolmeks päevaks ette ja ka aprilli- või maikuusse.

«Ega firma praegu normaalset tööd saagi teha, kogu aeg tuleb tegeleda klientide abistamisega,» märkis Leis.

Estonian Air dramaatilisi muutusi oma töös lendude ärajäämise tõttu ei kavanda, kinnitas Leis. Samas soovitab lennufirma oma töötajatele võimaluse korral puhkuse praegu välja võtta, lisas ta.

Turismifirmadel, kes kasutasid Vantaa lennuvälja seni transiitpunktina, soovitab Leis kaaluda teisi sihtpunkte, näiteks lende Stockholmi, Kopenhaageni, Londoni, Frankfurdi või Amsterdami kaudu.

Enim kannatab lennujuhtide streigi tõttu Soome rahvuslik lennufirma Finnair. Finnairi infopealik Usko Mäettä hindas reedel firma kahjumiks üle 260 miljoni Eesti krooni. Iga nädal lisab sellele vähemalt 145 miljonit krooni. Finnair plaanib seetõttu ligi 8000 inimese sundpuhkusele saatmist.

Vantaa lennujaam on teatanud, et märtsist on lennuväli kinni igal teisipäeval ja kolmapäeval. Ära jäävad kõik alla 60 istekohaga lennukite ja lähimaade lennud. Lennukeeld puudutab ka kogu Soome-sisest lennuliiklust.

Vantaa lennujaama ametiühinguliikmetest lennujuhid streigivad alates 1. veebruarist ja pole seni tööandjatega palgaküsimuse osas kokkuleppele jõudnud.

Hetkel kuum