Silva Männik • 17 märts 1999

Hansapank investeerib Eesti Kindlustusse 25 mln

Hansapanga tütarfirma Eesti Kindlustuse juhatuse esimees Mart Mägi ütles, et aktsiakapitali laiendamisel Hansapangale suunatud emissiooni teel emiteeritakse 100 000 uut 10kroonise nimiväärtusega aktsiat hinnaga 250 krooni. Seltsi omakapital, mis aasta lõpu seisuga oli 33,2 miljonit krooni, suureneb sellega 25 miljoni krooni võrra.

«Selleks, et viia ellu meie ambitsioonikaid plaane, olla juhtiv selts hea solventsuse (omakapitali suhe netopreemiatesse -- toim) juures, vajame veel täiendavat raha,» selgitas Mägi, «aktsiaemissiooniga oleks meil piisavalt omakapitali, et turuosa suurendada ja tulusamaid tooteid müüma hakata.» Mägi ei nõustunud, et selts vajab lisakapitali tulevaste kahjumite katmiseks. Tema sõnul prognoosib Eesti Kindlustus sellel aastal kasumisse jõudmist.

Viimase poole aasta jooksul on see kolmas Eesti Kindlustuse aktsiakapitali laiendamine. Vajadus hoida Eesti Kindlustuse kapitali ja reservide kattevara seadusega vastavuses sundis Hansapanka mullu septembris ja detsembris toimunud emissioonide käigus investeerima seltsi 87 miljonit krooni.

Leks Kindlustuse finantsdirektor Aarne Orav ütles, et Eesti Kindlustus vajab lisakapitali arvatavasti selleks, et reservid oleks kindlustusseaduse kohaselt kaetud. «Samuti puhastasid nad väga korralikult oma bilanssi ning viisid selle raamatupidamise hea tavaga kooskõlla ja eks see kõik nõuab raha,» lausus ta.

Eesti Kindlustuse nõukogu otsustas teisipäeval ühendada Eesti Kindlustuse ja Eesti Varakindlustuse struktuurid. Eesti Elukindlustuse aktsiad müüakse Hansapanga Kindlustusele. Seega jätkavad Hansapangale kuuluvad seltsid eraldi ettevõtetena -- varakindlustusselts Eesti Kindlustuse ja elukindlustusselts Hansapanga Kindlustuse kaubamärgi all.

Mägi rääkis, et Eesti Kindlustuse eesmärk on säilitada kahjukindlustuses 21protsendilise turuosaga liidripositsioon. Eelmise aasta lõpus oli Eesti Kindlustuse kahjukindlustuse turuosa 22,5 protsenti. Et turuosa hoidmisega mitte kahjumit saada, suunab Eesti Kindlustus põhitähelepanu eraisikute vara ning väikese ja keskmise suurusega ettevõtete vara kindlustamisele. «Nende toodete kahjusus on tunduvalt väiksem, näiteks eraisikute vara kindlustuse väljamaksete tase on 22 protsenti,» ütles Mägi, «kindlasti ei hakka me püüdma korporatiivkliente.»

Eesti Kindlustuse kontsern koos Hansapanga Kindlustusega sai eelmisel aastal 110,9 miljonit krooni kahjumit, millest 27,4 miljonit oli kahjum finantsinvesteeringutest.

Hetkel kuum