Kristina Traks • 14. aprill 1999 kell 22:00

Ühinenud Meiereid piimamonopoliks

«Päevakorral on firmade ühendamine,» ütles eile ASi Ühinenud Meiereid nõukogu esimees Enn Sokk. Tema sõnul on endist Tallinna piimakombinaati müüma volitatud Ühispank teinud Ühinenud Meiereidele müügipakkumuse, ent Lõuna-Eesti suurfirma loobus sellest. Sokk põhjendas Tallinna tööstuse ostust loobumist rahapuudusega.

Sokk ütles, et Ühinenud Meiereid on plaaninud liita Tallinna piimatööstust suurkontserni juba kontserni loomise ajast. «Vahepeal on läbirääkimised soikunud, siis jälle aktiviseerunud,» lausus Sokk.

Millises seisus läbirääkimised Tallinna piimatööstuse ja Ühispangaga praegu on ja millal need võivad lõppeda, Sokk ütlema ei soostunud.

Tallinna piimatööstuse juhatuse esimees Aare Annus väitis, et hetkel aktiivseid läbirääkimisi Ühinenud Meiereidega ei käi. «Firmade omanikud on kohtunud, arutanud majanduskeskkonna muutusi ja ongi kõik,» ütles Annus, «meie huvi on saada endale tugev välisinvestor.» Tema sõnul vajab Tallinna piimatööstus praegu umbes 50 mln kroonist investeeringut.

Ühispanga korporatiivpanganduse juht Margus Kangro keeldus kommenteerimast läbirääkimisi Tallinna piimatööstuse üle. Kangrole ja Tallinna piimatööstuse nõukogu esimehele Oliver Kruudale kuulub Ferrari, mida nad hoiavad Tallinna piimatööstuse laoruumides.

Eelmisel suvel sõlmis Tallinna piimatööstus Ühispangaga mandaatlepingu, kus pank kohustus poolteise aasta jooksul leidma piimatööstusele välisinvestori. Piimatööstuse suuromanik Epeks nõustus vajadusel loobuma oma osalusest ettevõttes. Sügisel pakkus Ühispank osalust Tallinna piimatööstuses Soome firmadele Valio ja Ingman ning Rootsi firmale Arla. Ühispank küsis Tallinna piimatööstuse eest umbes paarsada miljonit krooni.

Laeva meierei tegevjuht Mati Mölder ütles, et ilmselt jahib Ühinenud Meiereid Tallinna piimatööstuse turuosa ja firma kaubamärke. «Tean, et need kaks firmat midagi omavahel toimetavad,» lausus Mölder. Kahepeale kuulub Ühinenud Meiereidele ja Tallinna piimatööstusele 50% piimavarumise turust ja 40% valmistoodangu müügist.

Ühinenud Meiereide eelmise aasta auditeerimata kahjum oli 25 mln krooni, ettevõtte laenukoormus on ca 180 mln krooni. Tallinna piimatööstuse kahjum oli mullu 4,7 mln krooni, firma on võtnud laene 130 mln krooni. 3/4 Tallinna piimatööstuse aktsiatest kuulub ASile Epeks, kes on toiduainetööstuse kontserni ASi ETFC omanik.

Hetkel kuum