Tõnis Oja • 25. aprill 1999 kell 22:00

Valuutaturgudel oli ärev vaikus

Möödunud nädala lõpp möödus valuutaturgudel suhteliselt rahulikult. Maaklerid olid ettevaatlikud uute positsioonide võtmisega nädalavahetuseks, sest olukord on endiselt ärev. Isegi Jugoslaavia rahupüüdluste tagasilükkamine USA ja Suurbritannia poolt kurssidele olulist mõju ei avaldanud. Ei tea, kas hakatakse sõjaga Euroopas juba harjuma? Samas tähendaks rahu sõlmimine euro tugevnemist umbes 100--150 baaspunkti võrra.

Valuutaturud tegi ettevaatlikuks samuti see, et nädalavahetusel toimusid seitsme juhtiva tööstusriigi (G7) rahandusministrite ja keskpankurite nõupidamine ning maailmapanga ja rahvusvahelise valuutafondi (IMF) kevadkonverents. Oletati, et G7 võib resolutsioonis mainida euro liigset nõrkust.

Ameerika Ühendriigid tegid möödunud nädalal ettevalmistusi maailma finantssüsteemi reformimiseks. Neljapäeval esines sellekohase ettekandega USA rahandusminister Robert Rubin, kes muu hulgas andis mõista, et IMF ei peaks toetama arengumaid, kelle valuutad on seotud valuutakorviga. Valuutakursid peaksid kas vabalt kujunema või olema seotud tugeva institutsioonilise mehhanismiga (valuutakomitee).

Hetkel kuum