Tanel Raig • 10. mai 1999 kell 22:00

Transporditurg löödi segamini

Aprill lõpp lõi senise Euroopa transpordituru segamini. Ekspedeerimisfirma Danzas ostis ära ASG. Mõni aeg varem oli ta ostnud Nedloydi ning ise läinud Saksa Posti valdusesse. Lühikese ajaga lõhuti mitu suurte ekspedeerimisfirmade liitu ning samas on vaja ühendada teiste suurte ekspediitorite võrgud.

Ühinemistest ja lahkuminemistest haaratud ekspedeerimisfirmade klientidel seisab ees segane periood.

Suured Euroopa ekspediitorid peavad vahetama oma seniseid koostööpartnereid ja esindajaid erinevates riikides. Veel mõni aeg tagasi olid liidus ekspedeerimisfirmad DFDS ja Danzas ning DAN Transport ja Nedloyd. Pärast Danzase, Nedloydi ja ASG koondumist ühe omaniku kätte on DFDS ilma senisest Danzase võrgust ja peab leidma uued esindajad riikidesse, kus seni oli tema klientide ja kaubaga tegelenud Danzas. Sama kehtib ka Nedloydi ja DAN Transpordi ühenduse kohta. Klientide jaoks muutuvad agentide nimed, aadressid, telefonid jne -- muutub sisseharjunud töörutiin ja logistiline skeem.

Vanade liitude lagunemine ja uute loomine toob kaasa muudatusi ka hindades. Oma senised esindajad kaotanud firmad peavad leidma uued partnerid, kellega lepitakse kokku ka uued hinnad.

Saksa Posti suurostudest mõjutatud ekspedeerijate klientidel on praegu kõige olulisem saada infot. Toimub ju praegu Euroopas transporditurul väga suur esindajate vahetus. Samuti jääb Euroopasse alles ainult Danzase kaubamärk, Baltimaadesse ja Skandinaaviasse seevastu aga ASG nimi. Kõike seda peavad kliendid teadma ise ning teavitama sellest ka oma koostööpartnereid, kellelt nad kaupa tellivad või kellele kaupa saadavad.

Hetkel kuum