19. mai 1999 kell 22:00

Välisaktsiaga kauplemine kallis

Varem sai pangakontorist osta vaid Balti turu aktsiaid. Hansapank alustas kahe aktsia noteerimist teisipäeval.

Maaklerite kaudu on välisturgude aktsiaid olnud võimalik kokkuleppel varemgi osta, kuid välja pakkunud seda teenust pangad seni ei ole. Pankadest vahendab välisturgude aktsiaid veel Ühispank. Merita Panga Eesti esindus ja Optiva Pank välisturgude aktsiaid ei vahenda.

Hansapanga maakler Mattias Mustonen esimese päeva tulemusi kommenteerida ei soovinud. Ta peab võimalikuks veel enamate aktsiate noteerimist, kuid ütles, et see sõltub klientide huvist. Ühispank välisturgude aktsiate noteerimist lähiajal ette ei näe.

Kauplemine Soome aktsiatega toimub eurodes. Hansapanga komisjonitasu on 0,7% aktsia hinnast, mis on Balti turu aktsiatest 0,2% võrra kallim. Väikseim teenustasu on 70 eurot ehk 1095 krooni, mis on näiteks Ühispanga ja Talinvest Suprema hindadest ligi viis korda kõrgem. Ühispanga maakleri Jaanus Sarve väitel tuleb Hansapanga kliendil ainuüksi teenustasudelt välja käia kokku 1000 krooni rohkem kui Ühispangas.

«Hansapanga neljaprotsendine spread ja komisjonitasu on väga suur ja väikeinvestori puhul eeldab kasumisse jõudmine väga suurt aktsiahinna tõusu,» rääkis Sarv. Hansapanga noteeritud aktsiate ostu- ja müügihinna vahe ehk spread oli eile mitu korda kõrgem kui Helsingi börsil.

Mustonen põhjendas kõrget hinda tehingute suure riskiga, sest klient saab aktsiaid osta ja müüa kohe pangakontoris, ilma otsese maaklerivahenduseta. «Hinna mõttes on loomulikult soodsam aktsiaid maakleri vahendusel osta,» ütles Mustonen. Tema sõnul teeb välisaktsiatega kauplemise raskeks see, et investoritel puudub piisav info ettevõtete kohta ja seetõttu on risk aktsiahindades kaotada suurem.

Talinvest Suprema kauplemisdirektori Sten Lõhmuse sõnul ei ole aktsionäril sellise hinnaga väikest kogust aktsiaid mõtet osta. Kasu saab investor vaid suuremate summade puhul, alates paarisajast tuhandest kroonist. Aktsiaid saab odavamalt osta otse maaklerite kaudu, kes vahendavad aktsiaid Helsingi börsilt sealse turuhinnaga.

Riigikogu liige Liina Tõnisson arvas, et Hansapank ei tohiks võtta otsemaaklerteenusest üle 10% kõrgemat komisjonitasu, muidu osutub teenus asjatuks.

Autor: Anu Jürisson

Hetkel kuum