• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Välisaktsiaga kauplemine kallis

  Varem sai pangakontorist osta vaid Balti turu aktsiaid. Hansapank alustas kahe aktsia noteerimist teisipäeval.
  Maaklerite kaudu on välisturgude aktsiaid olnud võimalik kokkuleppel varemgi osta, kuid välja pakkunud seda teenust pangad seni ei ole. Pankadest vahendab välisturgude aktsiaid veel Ühispank. Merita Panga Eesti esindus ja Optiva Pank välisturgude aktsiaid ei vahenda.
  Hansapanga maakler Mattias Mustonen esimese päeva tulemusi kommenteerida ei soovinud. Ta peab võimalikuks veel enamate aktsiate noteerimist, kuid ütles, et see sõltub klientide huvist. Ühispank välisturgude aktsiate noteerimist lähiajal ette ei näe.
  Kauplemine Soome aktsiatega toimub eurodes. Hansapanga komisjonitasu on 0,7% aktsia hinnast, mis on Balti turu aktsiatest 0,2% võrra kallim. Väikseim teenustasu on 70 eurot ehk 1095 krooni, mis on näiteks Ühispanga ja Talinvest Suprema hindadest ligi viis korda kõrgem. Ühispanga maakleri Jaanus Sarve väitel tuleb Hansapanga kliendil ainuüksi teenustasudelt välja käia kokku 1000 krooni rohkem kui Ühispangas.
  «Hansapanga neljaprotsendine spread ja komisjonitasu on väga suur ja väikeinvestori puhul eeldab kasumisse jõudmine väga suurt aktsiahinna tõusu,» rääkis Sarv. Hansapanga noteeritud aktsiate ostu- ja müügihinna vahe ehk spread oli eile mitu korda kõrgem kui Helsingi börsil.
  Mustonen põhjendas kõrget hinda tehingute suure riskiga, sest klient saab aktsiaid osta ja müüa kohe pangakontoris, ilma otsese maaklerivahenduseta. «Hinna mõttes on loomulikult soodsam aktsiaid maakleri vahendusel osta,» ütles Mustonen. Tema sõnul teeb välisaktsiatega kauplemise raskeks see, et investoritel puudub piisav info ettevõtete kohta ja seetõttu on risk aktsiahindades kaotada suurem.
  Talinvest Suprema kauplemisdirektori Sten Lõhmuse sõnul ei ole aktsionäril sellise hinnaga väikest kogust aktsiaid mõtet osta. Kasu saab investor vaid suuremate summade puhul, alates paarisajast tuhandest kroonist. Aktsiaid saab odavamalt osta otse maaklerite kaudu, kes vahendavad aktsiaid Helsingi börsilt sealse turuhinnaga.
  Riigikogu liige Liina Tõnisson arvas, et Hansapank ei tohiks võtta otsemaaklerteenusest üle 10% kõrgemat komisjonitasu, muidu osutub teenus asjatuks.
  Autor: Anu Jürisson
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Neeme Korv: kui läheks antiutoopia asemel hoopis ... restorani
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
LHV: Coopi aktsia on ülehinnatud – aeg müüa
LHV on avaldanud uusima analüüsi Coop Panga aktsia kohta. LHV analüütikud toovad välja, et kuigi Coopi kasv vastab nende ootustele, on kolmanda kvartali kasvu ning kasumlikkuse näitajad pigem neutraalsed.
LHV on avaldanud uusima analüüsi Coop Panga aktsia kohta. LHV analüütikud toovad välja, et kuigi Coopi kasv vastab nende ootustele, on kolmanda kvartali kasvu ning kasumlikkuse näitajad pigem neutraalsed.
Euroopa liidrid soovivad Poola küsimuse jätta komisjonile lahendada
Kuigi pea kõik Euroopa Liidu tippkohtumisele kogunenud liikmesriikide valitsusjuhid avaldasid muret Poolas õigussüsteemi sõltumatuse pärast, siis ei soovi enamik ELi liidritest leida lahendust tippkohtumise laua taga, vaid leiavad, et tüli peaks lahendama Ursula von der Leyeni juhitav Euroopa Komisjon.
Kuigi pea kõik Euroopa Liidu tippkohtumisele kogunenud liikmesriikide valitsusjuhid avaldasid muret Poolas õigussüsteemi sõltumatuse pärast, siis ei soovi enamik ELi liidritest leida lahendust tippkohtumise laua taga, vaid leiavad, et tüli peaks lahendama Ursula von der Leyeni juhitav Euroopa Komisjon.
Ida-Viru maakonnas hakkab teehooldustöid tegema Ossipenko võlgades ettevõte
1. oktoobril vahetus Ida-Viru maakonnas transpordiameti hallatavatel riigiteedel hooldelepingupartner, järgnevaks viieks aastaks asus korrashoiutöid tegema Nikolai Ossipenko ettevõte OÜ N&V.
1. oktoobril vahetus Ida-Viru maakonnas transpordiameti hallatavatel riigiteedel hooldelepingupartner, järgnevaks viieks aastaks asus korrashoiutöid tegema Nikolai Ossipenko ettevõte OÜ N&V.