• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Möödapääsmatu elektrijuhtmemaks

  Eesti Energia (EE) kavatseb järgmise aasta aprillis kehtestada väiketarbijaile 30kroonise igakuise püsimaksu ja ühtlustab elektritariifi, mis tähendab väiketarbijale senisest kolmandiku võrra kallimat elektrit.
  Äripäev ei poolda elektri abonentmaksu kehtestamist.
  Eesti Energia on silmitsi olukorraga, kus käive ja tulu vähenevad, suurtarbijate valulävi on ületatud ning nemad on valimas teisi elektri ostmise variante. Lihtsam on täiendav raha kokku korjata igakuise püsimaksu näol. Ehk teisisõnu on Eesti Energia kasutanud monopolisti võimalust kehtestada hind sellele, millest ei saa loobuda.
  Kui Eesti Telefoni (ET) paljukritiseeritud kõnealustustasu puhul on võimalik loobuda ET teenusest ja hakata Q GSMi või Radiolinja kliendiks, siis elektri väiketarbijal valik puudub. Majaomanik võib ju nurga taha diiselelektrijaama müdisema panna, ent ei ole kindel, kas sel viisil toodetud elekter talle odavamalt kätte tuleb. Paneelmaja kolmanda korruse pensionäril oma jaama võimalus puudub. Mingi leevendus kortermajade elanikele oleks näiteks see, kui korteriühistu ostaks ära majasisese elektrivõrgu ja hakkaks EEga suhtlema ühe suurtarbijana.
  Eesti Energia põhjendab maksu võrgu hooldamise kuludega. Tõsi, eks enamik elektriliine on pärit õndsast Nõukogude ajast ja vajavad ehk suuremat hooldust kui varem. Samas saaks selle kulu katta ka kilovatt-tunni hinna tõstmisega. Viimast on aga ebamugavam teha, sest kallim elekter paneb tõenäoliselt tarbijad vähem kulutama või isegi varastama ja EE-l jääb loodetud raha saamata. Konstantne kuumaks võtab tarbijalt võimaluse vähem tarbides vähem maksta.
  Tõenäoliselt on maksustatud abonentidega võrke hiljem lihtsam erastada. Riiklikult kehtestatud võrgus olemise maks teeb võrgud tublisti atraktiivsemaks.
  Võimalik, et maksul on ka regionaalpoliitiline eesmärk. Kui Eesti Energia ja Eesti Põlevkivi ühendatakse, on võib-olla õigem maksta kuus 30 krooni rohkem, et ära hoida sotsiaalset plahvatust. Samas on sotsiaalpoliitika rohkem siiski riigi ülesanne ja tarbija ei peaks peale maksma, et Eestis oleks võimalik endiselt ebarentaablilt ja kallilt elektrit toota.
  Nii jääbki Eesti Energia plaanist mulje, et Eesti suurimal ettevõttel on lihtsalt vaja täiendavat raha. Ja selle asemel, et kulusid kokku hoida ja efektiivsema tootmise peale mõelda, kasutatakse monopolistile omaselt kergeimat viisi -- tõsta hinda. Sedakorda siis täiendava maksu näol.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Agris Adamberg: tubakaaktsiisiga saaks tervisekahjusid vähendada
Aktsiisipoliitika võiks ümber teha nii, et vähem kahjulikud tooted maksustatakse väiksema aktsiisiga, kirjutab alternatiivsete tubakatoodete aktsiisi mõju uurinud Agris Adamberg.
Aktsiisipoliitika võiks ümber teha nii, et vähem kahjulikud tooted maksustatakse väiksema aktsiisiga, kirjutab alternatiivsete tubakatoodete aktsiisi mõju uurinud Agris Adamberg.
USA aktsiad langevad hoogsalt: Nasdaq üle 4% miinuses
USA aktsiad läksid täna hoogsalt langusse, nii et keset börsisessiooni oli S&P indeks juba üle kolme ja Nasdaqi üle nelja protsendi vee all.
USA aktsiad läksid täna hoogsalt langusse, nii et keset börsisessiooni oli S&P indeks juba üle kolme ja Nasdaqi üle nelja protsendi vee all.
Parima juhi valem: rüsele omanikuga, murra stereotüüpi ja sütita kolleege Videod: kolme parima juhi töökaaslased räägivad suu puhtaks
Sel reedel selgub Pärnu Juhtimiskonverentsil 2022 Eesti parim tippjuht. Märtsi lõpus valis žürii finalistideks LHV juhi Madis Toomsalu, häirekeskuse juhi Kätlin Alvela ja Enefit Greeni juhi Aavo Kärmas.
Sel reedel selgub Pärnu Juhtimiskonverentsil 2022 Eesti parim tippjuht. Märtsi lõpus valis žürii finalistideks LHV juhi Madis Toomsalu, häirekeskuse juhi Kätlin Alvela ja Enefit Greeni juhi Aavo Kärmas.
Raadiohommik: Tartu kinnisvaraturust Londonisse loodava pangani
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis räägib LHV kõrge juht Erki Kilu alanud rahakaasamisest ja Suurbritanniasse panga tegemisest.
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis räägib LHV kõrge juht Erki Kilu alanud rahakaasamisest ja Suurbritanniasse panga tegemisest.
Vene gaasitarned Soome võivad katkeda Soomlased otsustasid arbitraaži pöörduda
Poola ja Bulgaaria järel on Vene gaasitarnete katkemine kätte jõudmas Soomes, mille suurim gaasifirma ei ole nõus Vene Gazpromile rublades maksma.
Poola ja Bulgaaria järel on Vene gaasitarnete katkemine kätte jõudmas Soomes, mille suurim gaasifirma ei ole nõus Vene Gazpromile rublades maksma.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.