Toomas Truuverk • 27. juuni 1999 kell 22:00

Hansapanga aktsia suunab aktsiaturgu

Pärast kahepäevast pausi ja vahetult enne nädalavahetust jäi kauplemine Tallinna börsil reedel üpris loiuks. Börsisüsteemi päevakäive ulatus 56s registreeritud tehingus vaid 7,71 miljoni kroonini.

Nii nagu ka eelnevatel kauplemissessioonidel valitses turul Hansapanga aktsia, millega tehtud 35 tehingut andsid 73% börsi päevakäibest. Hansapanga aktsia elava kauplemise taga oli üks suurem müügiorder, mida vahendas maaklerfirma Suprema Väärtpaberid. Hansapanga aktsia hind langes reedel 0,83%, 71,4 kroonile.

Beeta Varahalduse maakleri Denis Kolomenski sõnul selgus reedel aga, et paljud Suprema Väärtpaberite viimastel päevadel sõlmitud tehingutest võivad jääda kinnitamata, sest aktsiate müüjal (Suprema Väärtpaberid) ei ole lihtsalt piisavat kogust Hansapanga aktsiaid.

Enne kasvanud müügisurvet maksis Hansapanga aktsia 75,75 krooni. Reedel kukkus hind 71,4 kroonile -- langus seega 5,7%. Kui vastab tõele, et Supremal pole kliendi või iseenda süül orderitele katet, ootaks kindlasti börsi karmi sekkumist.

Suprema Väärtpaberite analüütik Sten Sumberg kinnitas Postimehele siiski, et laekumiste hilinemisi on ennegi olnud ja kõik müügiks olnud aktsiad jõuavad ostjate kontodele. Samas ütles Sumberg, et börs võib tõepoolest Supremale karistuse määrata.

Börsi liikumine sõltub selle nädala alguses kahtlemata Suprema ja tema kliendi edasisest tegevusest. Reutersile ütles Sumberg reedel Hansapanga aktsia aktiivsust kommenteerides, et aktsiaga on päevast päeva kaubeldud järjest aktiivsemalt ja nii peaks see kestma ka järgmistel päevadel.

Hetkel kuum