• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Suur suvi tõi soojema kliima ka majandusse

  Äripäeva arvamusel on majandust tabanud vappekülma hoog möödas ja tervenemine alanud, mis teisel poolaastal kajastub juba ka statistikas.
  Eesti Panga andmeil oli esimeses kvartalis jooksevkonto puudujääk ligi 7% sisemajanduse kogutoodangust. See näitaja on viimaste aastate väikseim ja viitab olukorra paranemisele majanduses.
  Puudujääk on kahanenud eelkõige impordi vähenemise arvel. Eestlane ostab praegu sisse vähem seadmeid, tehnoloogiat, sõidukeid kui mõni aasta tagasi. Säästmisaltid võivad väita, et mida vähem kulutad, seda parem ongi. Kuid asjal on ka teine pool: seadmed vananevad ja see ei võimalda toota sellise kvaliteediga kaupa, mis on vastuvõetav läänele. Kaupade eksport vähenes aasta esimeses kvartalis võrrelduna mulluse sama ajavahemikuga kümnendiku võrra.
  Ekspordi vähenemine on seotud eelkõige Vene turu ärakukkumisega -- sinna veeti esimeses kvartalis 59% vähem kaupa kui eelmise aasta esimeses kvartalis. Praegu on aga hakanud juba vilja kandma ettevõtjate ponnistused uute turgude leidmisel -- eksport Euroopa Liidu maadesse on tänavu kümnendiku võrra suurem kui mullu.
  Statistikaameti andmeil müüdi esimese viie kuu jooksul kümnendiku võrra vähem tööstustoodangut kui mullu, ometi võib siingi märgata positiivset suundumust -- müügi langus on iga kuuga vähenenud: kui jaanuaris müüdi 16% vähem kaupa kui aasta tagasi, siis mais juba vaid 6% vähem kui mullu mais.
  Ehkki laenuintressid on alanenud peaaegu samale tasemele kui 1997. aasta kõrgperioodil, maksavad ettevõtjad pigem vanu laene tagasi, kui võtavad uusi peale. Ettevõtjad ja, mis seal salata, ka pangad on muutunud konservatiivsemaks -- laenusaamise tagab väärt projekt, mitte sõbra sinised silmad. Samas takistab liigne konservatiivsus majandusel kiiremini arenemast -- pankades on vaba raha, kuid nad kõhklevad kroonide paigutamisel Eesti majandusse ja viivad raha meelsamini välja.
  Majanduse kosumise lootusi kärbib üllatavalt suur majanduslangus esimeses kvartalis. Maksude laekumine on paranenud üsna visalt, kuid tõenäoliselt muutub see suvisest tarbimise kasvust.
  Kuldne Trio veabki rahvast murdu kokku, Jose Carrerase ja teiste kuulsate muusikute-lauljate kontsertide piletid on viimseni läbi müüdud. Kui inimesel on rahamure, siis ta oma väheseid kroone küll Rõõmustele ja Laubretele kokku ei kannaks. Ja kui juba õlugi poodidest enne jaani otsa saama kippus, ei tohiks suure osa eestimaalaste rahakoti seis just kõige hullem olla.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Erootikapood loobus börsiplaanidest Omanik: me ei sobitu oma harimata juhatusega börsile
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
YITi töötajate usaldusisik: eestlasi lastakse Soomes endiselt üle
Soome ehituskontserni YIT töötajate usaldusisiku Jussi Sakari sõnul on peamised tööjõudu puudutavad halli majanduse probleemid seotud kolmandate riikide töötajatega, kuid endiselt lastakse Soomes üle ka eestlasi.
Soome ehituskontserni YIT töötajate usaldusisiku Jussi Sakari sõnul on peamised tööjõudu puudutavad halli majanduse probleemid seotud kolmandate riikide töötajatega, kuid endiselt lastakse Soomes üle ka eestlasi.
Miks minilao kasutamine on kasvav trend ja millal sina võid miniladu vajada?
Mis on pildil oleval cafe racer mootorrattal pistmist minilaoga? Nii mõndagi. Mõlema juured ulatuvad 60ndate algusesse – ühel Inglismaale, teisel USA-sse. Seotus seisneb aga ka selles, et minilaod on muuhulgas sobilikud motohuvilistele rataste ja muude hobitarvikute hoiustamiseks. Milleks veel miniladusid kasutatakse ja miks see on kasvav turg?
Mis on pildil oleval cafe racer mootorrattal pistmist minilaoga? Nii mõndagi. Mõlema juured ulatuvad 60ndate algusesse – ühel Inglismaale, teisel USA-sse. Seotus seisneb aga ka selles, et minilaod on muuhulgas sobilikud motohuvilistele rataste ja muude hobitarvikute hoiustamiseks. Milleks veel miniladusid kasutatakse ja miks see on kasvav turg?