27. juuni 1999 kell 22:00

Suur suvi tõi soojema kliima ka majandusse

Äripäeva arvamusel on majandust tabanud vappekülma hoog möödas ja tervenemine alanud, mis teisel poolaastal kajastub juba ka statistikas.

Eesti Panga andmeil oli esimeses kvartalis jooksevkonto puudujääk ligi 7% sisemajanduse kogutoodangust. See näitaja on viimaste aastate väikseim ja viitab olukorra paranemisele majanduses.

Puudujääk on kahanenud eelkõige impordi vähenemise arvel. Eestlane ostab praegu sisse vähem seadmeid, tehnoloogiat, sõidukeid kui mõni aasta tagasi. Säästmisaltid võivad väita, et mida vähem kulutad, seda parem ongi. Kuid asjal on ka teine pool: seadmed vananevad ja see ei võimalda toota sellise kvaliteediga kaupa, mis on vastuvõetav läänele. Kaupade eksport vähenes aasta esimeses kvartalis võrrelduna mulluse sama ajavahemikuga kümnendiku võrra.

Ekspordi vähenemine on seotud eelkõige Vene turu ärakukkumisega -- sinna veeti esimeses kvartalis 59% vähem kaupa kui eelmise aasta esimeses kvartalis. Praegu on aga hakanud juba vilja kandma ettevõtjate ponnistused uute turgude leidmisel -- eksport Euroopa Liidu maadesse on tänavu kümnendiku võrra suurem kui mullu.

Statistikaameti andmeil müüdi esimese viie kuu jooksul kümnendiku võrra vähem tööstustoodangut kui mullu, ometi võib siingi märgata positiivset suundumust -- müügi langus on iga kuuga vähenenud: kui jaanuaris müüdi 16% vähem kaupa kui aasta tagasi, siis mais juba vaid 6% vähem kui mullu mais.

Ehkki laenuintressid on alanenud peaaegu samale tasemele kui 1997. aasta kõrgperioodil, maksavad ettevõtjad pigem vanu laene tagasi, kui võtavad uusi peale. Ettevõtjad ja, mis seal salata, ka pangad on muutunud konservatiivsemaks -- laenusaamise tagab väärt projekt, mitte sõbra sinised silmad. Samas takistab liigne konservatiivsus majandusel kiiremini arenemast -- pankades on vaba raha, kuid nad kõhklevad kroonide paigutamisel Eesti majandusse ja viivad raha meelsamini välja.

Majanduse kosumise lootusi kärbib üllatavalt suur majanduslangus esimeses kvartalis. Maksude laekumine on paranenud üsna visalt, kuid tõenäoliselt muutub see suvisest tarbimise kasvust.

Kuldne Trio veabki rahvast murdu kokku, Jose Carrerase ja teiste kuulsate muusikute-lauljate kontsertide piletid on viimseni läbi müüdud. Kui inimesel on rahamure, siis ta oma väheseid kroone küll Rõõmustele ja Laubretele kokku ei kannaks. Ja kui juba õlugi poodidest enne jaani otsa saama kippus, ei tohiks suure osa eestimaalaste rahakoti seis just kõige hullem olla.

Hetkel kuum