5. september 1999 kell 22:00

Kas Eesti majandus kasvab sel aastal?

Kui me eeldame seda, et need esialgsed tulemused oluliselt ei muutu, st jääb võrreldes eelmise aasta sama perioodiga -2,4%, siis on meil väga tõenäoline jõuda nulli või ka väikesesse plussi.

Teine eeldus on aga see, et eratarbimine peab jääma enam-vähem samale tasemele. Tänavu teises kvartalis toimus eratarbimises plahvatuslik tõus võrreldes esimese kvartaliga. Nüüd ei tohi toimuda plahvatuslikku langust, siis me jõuame nulli või isegi väikesesse plussi. Kui aga selgub, et on olnud mingi statistiline viga, või on sesoonsus eratarbimises väga üle võimendunud, siis see nulli ei jõua.

Ma siiski pean millegipärast reaalseks, et mingi väike pluss ikka tuleb, 0--1% majanduskasvu.

Prognoosid olid pessimistlikud pärast eelmise perioodi, I kvartali oluliselt halvemaid tulemusi, kui oodati. Seetõttu keegi ei julgenud optimist olla.

Ma arvan küll, et me peaks aasta kokkuvõttes plussi jõudma. Mina jään selle juurde, et tuleb 0,5--1% kasvu just tänu sellele, et teisel poolaastal võiks tulla kuskil 5% kasv.

See -2,4% oli küll positiivne üllatus, oodatust natuke parem. Esimene kvartal oli oodatust veidi halvem. Ma ei tea, kas lõppkokkuvõttes tuleb pluss, sest kui oleks +2,4% kolmandas kvartalis ja +5,6% neljandas, siis see seaks lati juba päris kõrgele. Praegune tunne on, et pigem tuleb väike miinus kui väike pluss.

Kui tõesti IV kvartalis on kasv kõrge, (eelmise aasta neljandas kvartalis oli madal), siis võib pluss tulla. Peab hakkama tööstustoodangu numbreid väga täpselt vaatama, mis nüüd tulevad. Augusti ja septembri tööstustoodang peaks andma väga selge signaali. Kui seal peaks kasv olema +5 või +10%, siis on võib-olla aasta lõpuks plussi oodata. Aga ma ei usu, et nii kiiret paranemist on loota. Kõige realistlikum tundub nullilähedane, nii pluss-miinus 1%.

Eesti majandus, nagu väikse riigi majandus üldse, sõltub palju sellest, mis juhtub välisturgudel. Üks Eesti majanduslanguse põhjus oli Vene turu äralangemine. Toiduainetööstuse jaoks oli see väga suur turg. Kui selle turu ostuvõime taastub ja mingeid poliitilisi kriise ei juhtu, tuleb sealt kindlasti mõni plussprotsent juurde.

Asja tehniline külg on see, et majanduslangus oli juba 1998 III ja IV kvartalis. Näitajad on madalad ja nende kvartalite suhtes on tehniliselt võimalik suhteliselt lihtsamalt seda kasvuprotsenti saavutada. On muidugi varem ka olnud juttu, et loodetavasti 1999 teisel poolaasta on paranemise märke. Seega lootus on, et III ja IV kvartal on positiivsed, kui realiseeruvad soodsad trendid välisturgudel.

Hetkel kuum