Toomas Truuverk • 15. detsember 1999 kell 22:00

Pankadelt oodati enamat

Eilset kauplemispäeva juhtis esialgu pankade novembri majandustulemuste ootus ja pärastlõunal nendesamade tulemuste tõlgendamine. Aktsiate hinnad pangasektoris kukkusid päevaga keskmiselt 1,47% võrra, turg tervikuna vajus 0,9%.

Kuigi analüütikud arvasid enamuses, et pankade novembri majandustulemused vastasid üldjoontes ootustele, võib julgesti väita, et sisimas oodati siiski enamat.

Olukorras, kus pankade laenuportfellid on viimastel kuudel tublisti kasvanud ja novembris tuli ka aktsiaturu tõusust arvestatav lisasissetulek, oodati, et tulemused ületavad aasta keskmisi kuukasumeid. Ükski kolmest pangast seda aga ei suutnud.

Kasum on suuresti sõltuv arvestusmeetoditest ja seetõttu üha süveneb arvamus, et pangad jätkavad jooksva tulu arvel varasemate halbade laenude provisjoneerimist ja mahakandmist.

Tegelikult on vanade asjade mahakandmine emotsionaalselt huvitav ja aktsionäride vara väärtust kahandav, kuid mõõdukas mahus panga tulevikule suurt ohtu ei kujuta.

Ses osas maksab tähelepanelikumalt jälgida pankade likviidsus- ja kasvunäitajaid. Bilansi ja laenuportfelli maht on sel sügisel näidanud stabiilset kasvu, luues sellega tulevikuks laiema tulubaasi. Ka likviidsuse poolelt pole suurt midagi karta.

Hetkel kuum