Ülo Toomsalu • 23. märts 2000 kell 6:07

Ühispank ja Hansapank sulgevad oma kontoreid

Ühispank sulgeb tänavu 24 kontorit ning asendab need postipankadega, Hansapank loodab kontorite arvu vähendada kümne võrra ning samas lihtsustada valdade elanike ligipääsu internetipangale, kirjutab Postimees.

Ühispank plaanib tänavu vähendada kontorite arvu 84-lt 60-le. Osaliselt on ikka veel tegu Ühispanga ja Tallinna Panga ühinemise järgse üksteist dubleerivate kontorite sulgemisega.

Ühispanga elektroonilise panganduse divisjoni direktori Jaan Tamme sõnul kaetakse kontorite vähenemine lisaks elektroonilistele kanalitele ka koostöös Eesti Postiga rajatavate postipankadega. 'Veel sel aastal on kavas avada maapiirkondades üle 30 postipanga,' ütles Tamm.

Postipank kujutab endast postkontoris asuvat internetiühendusega töökohta, mille kaudu saab sooritada kõiki traditsioonilisi pangatehinguid. Sularahaarveldusi teostab postkontori töötaja. 'Praegu töötab edukalt viis postipanka,' ütles Tamm.

Ühispangal on praegu ligi 38 000 internetipanga klienti ning neile jääb internetipank U-Net vähemalt sel poolaastal tasuta teenuseks, samuti ei ole pangas arutatud pangaautomaatidest sularaha väljavõtmise maksustamist.

Tamme sõnul kasvas elektrooniliste panganduskanalite kasutamise osakaal kõigist tehingutest mullu 58 protsendilt 80 protsendile.

Nii nagu Ühispank, plaanib ka Hansapank tänavu seoses elektroonilise panganduse arenguga kontorite arvu vähendamist ligikaudu kümne võrra. Hansapangal on üle Eesti praegu 128 kontorit.

Hansapank Eesti direktori Raul Paruski sõnul ei ole suletavate kontorite arv ja asukohad veel kokku lepitud. Kindlasti suletakse Läänemaal Linnamäe ja Tallinnas Kadaka pangakontor. Samas plaanib Hansapank oma kuludega paigaldada vallavalitsustesse ja maakoolidesse sadakond arvutit, et hõlbustada maainimeste ligipääsu internetipangandusele.

Alates aprillist maksab Hansapanga internetipangas ühe maksekorralduse tegemine erakliendile kolm krooni. Hansapangal on ligikaudu 110 000 internetipanga klienti, kellest umbes 78 000 on erakliendid. Paruski sõnul ei kavatse Hansapank makse- ja sularahaautomaatide tööd lähiaegadel maksustada, kuna klientidel peab säilima odav alternatiiv pangatehingute sooritamisel.

Hetkel kuum