22. mai 2000 kell 22:00

Kas Eesti ettevõtjad on vähe ambitsioonikad?

Poolt

Eks ta ole õige. Ega kõik Eesti ettevõtjad ei tööta enam sellise pingega nagu 1991. ja 1992. aastal. Väga paljudel on ka eesmärk liikunud väga kaugele ja mõne ärimehe jaoks on see liikunud küündimatusse kaugusse. Mis siis muud üle jääb? See on nagu jooksus, et kas sörkida teiste naeruks saba lõpus edasi või üldse loobuda.

Õigus on presidendil ka selles osas, et osa ettevõtjaid on väga kiiresti oma ettevõtetest loobunud. Ma pean siin silmas näiteks meie lihatööstuse lipulaeva Rakvere lihakombinaati. Teades tausta, kes olid selle firma erastajad, siis kuulusid nad sellesse ärimeeste seltskonda, kes erastasid ettevõtteid eesmärgiga need kiiresti kasuga edasi müüa. Teine näide on Tartu õlletehas. Ka Tallinna Karastusjoogid osales konkursil ja tegime väga hea pakkumise eesmärgiga hoida seda traditsioonilist sektorit kui Eesti tootmist. Jätkates veel oma mätta otsast vaadates, siis olime ka Liviko erastajad. Erastamisagentuur otsustas aga Liviko erastada Ühispangale, kelle eesmärk oli teenida väga lühikese ajaga kasumit.

Presidendi kohustus ongi noomida ja nagu väikese lapse kasvatamisel, peab ütlema paar kurjemat sõna ka hulka. Presidendi manitsused tulevad Eesti ettevõtjatele kasuks.

Vastu

Täielikult see kindlasti paika ei pea ja nii nagu igas teiseski asjas, on ka ettevõtjate hulgas neid, kes on üdini ambitsioonikad, kes pidevalt midagi uut saavutades endale üha uusi ja uusi sihte seavad.

Samas on kindlasti neid, kellele pärast esimest edu tundub, et nüüd on elu eesmärk täidetud ja aeg on hakata külvatud vilja lõikama. Seega ma üheselt küll presidendiga nõus ei oleks.

See, et eestlased on oma ettevõtted välismaalastele müünud, ei tähenda kohe seda, et oma osalusest või ettevõttest loobunud ettevõtjad hakkavad kohe puhkama.

Väga tihti on väliskapitali sissetulek paratamatu selleks, et ettevõte saaks edasi areneda ja oleks võimalik uusi ideid realiseerida ja eesmärke täita.

Firma minek välisomandusse kiirendab arengut ning võimaldab saavutada kõrgemaid eesmärke. Seega tööd tuleb juurde, mitte ei jää vähemaks.

Hetkel kuum