11. september 2000 kell 22:00

Kellele oli vaja kehtestada suvel talveaeg?

Loen Mati Feldmanni artiklit suveajale ülemineku kaotamisest (?Suveaeg sobib suvele paremini?, ÄP, 08.09.) ja olen kirjutatuga absoluutselt nõus. Jääb arusaamatuks, kellele, kuidas ja milleks suveajale ülemineku ärajätmine kasulik oli?

Huvitava faktina võiks lisada, et esimest korda teadliku elu jooksul läks juulikuus kell 21 pimedaks. Usun, et küllap seda märkasid kõik Eesti elanikud ja sellist rumalat kellaaja muutmist edaspidi ei rakendata.

Eramute omanikele lisandus üks uus mure. Enam ei jõua pärast tööpäeva lõppu muru niita, sest kohe tuleb kaste maha ja väljas läheb pimedaks. Kes kirjutatusse ei usu, vaadaku aknast välja hommikul kell 5.00 ja õhtul kell 19.30 ning tehku omad järeldused.

Tere, hr Feldmann! Tervitan teie arutlusi suveaja teemal. Ometi leidus keegi, kes asja üles võtab! Viigem asja edasi! Toetan tuliselt, et saaks õhtust valget aega tagasi! Koos perega lausa nõuaks seda, kuid kellelt? Pea igal õhtul kirun praeguse kellaaja kehtestajaid ja järgmistel valimistel igatahes arvestan sellega. Eestimaalasel peaks Eestimaal olema mugav elada.

Olen täiesti nõus Mati Feldmanni artiklis toodud seisukohtadega kella keeramise või keeramata jätmise suhtes.

Ilmselt oli valitsuskoalitsioon suures valimisvõidu eufoorias kindel, et ka see kellaaja-otsus, mis nad teevad, läheb rahvale hästi peale. Ühelt poolt peaksid Euroopa Liidu kandidaatriigid ju järgima vastavaid euroliidu direktiive, aga siin oli hea öelda, et näete, me teeme ikkagi nii, nagu ise paremaks peame.

Muude asjadega, teate ju küll, kuidas on ? kui on vaja tõsta järjekordselt mingisuguseid aktsiise, nt kütuse vm, põhjendatakse seda alati ju euroliidu nõuetega.

Avalikkusele käidi välja muidugi, et see on tervislikust (eriti laste jaoks) seisukohast õige otsus.

Kuid tõenäoliselt teades ette, et Euroopa Liiduga ühinedes tuleb nagunii taas kella suveajale ja tagasi keerama hakata, tegi valitsus oma otsusega järgmise karuteene inimestele, sest aastatega olid juba kõik harjunud kella keeramisega ja nüüd, kui pärast väikest pausi ja ümberharjumist tuleb seda taas tegema hakata, on inimestel uuesti vaja sellega harjuma hakata. Lisaks kõik muud segadused, mis sellega põhjustati.

Kui kevadel seda eriti ei märka, siis nüüd alates augustist peaks ju igaüks nägema, kui varakult pimedaks läheb. Ma arvan, et suuremal osal inimestest pole selle hommikuse valgusega midagi peale hakata, õhtul oleks aga tund valgemat aega väga vajalik, kas või juba ainuüksi elektri kokkuhoiu mõttes. Eesti Energiale on selline otsus muidugi kasulik.

Ma olen oodanud juba pikka aega, et keegi sellel teemal sõna võtaks ja seetõttu tuli Mati Feldmanni artikkel just õigel ajal. Alles hiljaaegu keegi valitsuse esindaja ütles, et keegi pole selles küsimuses enam arvamust avaldanud, ju siis on kõik rahul, et suveajale üle ei mindud.

Ma millegipärast arvan, et rahulolematuid on nüüd tegelikult tunduvalt rohkem kui kevadel.

Hetkel kuum