ÄP fototoimetus • 3. oktoober 2000 kell 22:00

Poolas küpseb pensionireformiga seotud skandaal

Asja on asunud uurima Poola audiitorfirma NIK. Uurimise käigus on selgunud, et eelmise, sotsialistliku valitsuse ajal sõlmis riigi sotsiaalkindlustusamet ZUS 1997. a koostöölepingu Poola suurima infotehnoloogiafirmaga Prokom, kelle ülesanne oli muuta kogu sotsiaalkindlustussüsteemi arvepidamine elektrooniliseks. Nagu on selgunud, oli konkursil Prokomi pakkumine väiksem kui IBMil ja Hewlett-Packardil, kuid ometi võitis ta konkursi.

ZUSi ja Prokomi loodud elektrooniline sotsiaalkindlustuse arveldussüsteem on täis vigu, mis läksid riigile eelmisel aastal maksma umbes 31,9 miljardit krooni. Tagantjärele tark olles võib ainult imestada, kuidas loodeti, et Prokom suudab kuus toime tulla umbes 290 miljoni elektroonilise arveldusega.

Enne selle projekti käivitamist hoiatasid nii Maailmapank kui ka Poznani tehnikaülikool, et projekt on liiga keeruline ja selle käivitamise tähtajad liiga lühikesed. Nüüd väidab ka audiitorfirma NIK juht Janusz Wojciechowski, et projekti läbikukkumises on süüdi tööministeerium, kes kiirustas reformi liigselt tagant.

Et paljud inimesed on mures oma pensionimaksete pärast, mida ZUS pole registreerinud, siis võib Poola pensionireformi usaldusväärsus saada tõsise hoobi. Inimesed nõuavad, et avalikult teatataks süüdlaste nimed.

Autor: ÄP

Hetkel kuum