ÄP fototoimetus • 19. oktoober 2000 kell 22:00

Uus majandus surmasõlme sooritamas?

Helsingi börs langes selle aasta madalaimale tasemele. Kui ütled kas Helsingi börs või Soome, mõtled ikka Nokiat, uue majanduse lipulaeva. Nokia on selle tubli riigi hiilgus ja terve regiooni aktsionäride hirm ja arm. Kui uue majanduse aktsiad langema hakkavad, siis langevad ikka mehemoodi.

Analüütikute hinnangud uuele majandusele ei ole neutraalsed, vaid pendeldavad taevasest vaimustusest musta meeleheiteni. Eks samamoodi käitu ka aktsionärid: metsik ostubuum ja varsti sama võimas või isegi võimsam müügibuum. Nokia aktsia päevakäive on Helsingis vabalt 10 miljardit Eesti krooni. Vähem kui kolme päevaga on terve Eesti eelarve suurune rahasumma läbi hekseldatud. Börs ise ei tea enam, kuhu teenustasudest laekuvat raha matta.

Uue majanduse ajutine kiire allakäik on viinud kaasa Stockholmi börsi ? seal on käibeliider ju Ericsson. Võib väita, et langus on seda suurem, mida suurem on uue majanduse osakaal konkreetsel börsil. Tänu vanema majanduse suuremale osakaalule pole suurimalt, NYSE-lt, veel jalgu alt löödud.

Ka Tallinna börs on Eesti Telekomi tõttu kergesti haavatav. Langus ühes sektoris vallandab üldjuhul languse ka muudes sektorites. Esialgu peab Telekomi emissioonihind, 85 krooni, vastu, aga raskustega. Suuremaid muutusi on Telekomi hinnas oodata kolmanda põlvkonna mobiilside (nn UMTS) litsentside arutelu ajal. Kas litsentsid lähevad oksjonile või ei lähe, selle otsuse põhjal kujuneb uue majanduse börsihind. Ehk näitab Eesti kätte tee uue majanduse tõusutsüklile siin regioonis?

Kindlasti ei saa mingi sektori börsihind pikas perspektiivis kiiremini kasvada kui selles sektoris loodav lisaväärtus. Mõned tänapäeva uue majanduse gurud teevad pigem kõik selleks, et rahatuusasid enda juurest eemale peletada: meie firmas valitseb teadlikult kaos, me ei planeeri ega juhi, kõik protsessid on isetekkelised. Küllap siis ka raha tulek ja minek. Niisugune kreedo sarnaneb surmasõlme sooritamisele: publik hoiab hinge kinni, röögib siis vaimustatult, ja kuulsus tuleb. Või siis ahhetab õudusest

Rahamaailm kui pigem korrale orienteeritud kooslus on ettevaatlik ega soovi kaost omalt poolt toetada, pigem ootab kaosest uue korra tekkimist. Aga see võib üllatavalt kiiresti juhtuda. Tuleb harjuda uue majanduse isepäraga, et tõusud ja langused toimuvad kähku, uute valikute arv üha suureneb ning peamiselt meelelahutusele orienteeritud publik võib kiiresti tüdida.

Autor: ÄP

Hetkel kuum