• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Uus majandus surmasõlme sooritamas?

  Helsingi börs langes selle aasta madalaimale tasemele. Kui ütled kas Helsingi börs või Soome, mõtled ikka Nokiat, uue majanduse lipulaeva. Nokia on selle tubli riigi hiilgus ja terve regiooni aktsionäride hirm ja arm. Kui uue majanduse aktsiad langema hakkavad, siis langevad ikka mehemoodi.
  Analüütikute hinnangud uuele majandusele ei ole neutraalsed, vaid pendeldavad taevasest vaimustusest musta meeleheiteni. Eks samamoodi käitu ka aktsionärid: metsik ostubuum ja varsti sama võimas või isegi võimsam müügibuum. Nokia aktsia päevakäive on Helsingis vabalt 10 miljardit Eesti krooni. Vähem kui kolme päevaga on terve Eesti eelarve suurune rahasumma läbi hekseldatud. Börs ise ei tea enam, kuhu teenustasudest laekuvat raha matta.
  Uue majanduse ajutine kiire allakäik on viinud kaasa Stockholmi börsi ? seal on käibeliider ju Ericsson. Võib väita, et langus on seda suurem, mida suurem on uue majanduse osakaal konkreetsel börsil. Tänu vanema majanduse suuremale osakaalule pole suurimalt, NYSE-lt, veel jalgu alt löödud.
  Ka Tallinna börs on Eesti Telekomi tõttu kergesti haavatav. Langus ühes sektoris vallandab üldjuhul languse ka muudes sektorites. Esialgu peab Telekomi emissioonihind, 85 krooni, vastu, aga raskustega. Suuremaid muutusi on Telekomi hinnas oodata kolmanda põlvkonna mobiilside (nn UMTS) litsentside arutelu ajal. Kas litsentsid lähevad oksjonile või ei lähe, selle otsuse põhjal kujuneb uue majanduse börsihind. Ehk näitab Eesti kätte tee uue majanduse tõusutsüklile siin regioonis?
  Kindlasti ei saa mingi sektori börsihind pikas perspektiivis kiiremini kasvada kui selles sektoris loodav lisaväärtus. Mõned tänapäeva uue majanduse gurud teevad pigem kõik selleks, et rahatuusasid enda juurest eemale peletada: meie firmas valitseb teadlikult kaos, me ei planeeri ega juhi, kõik protsessid on isetekkelised. Küllap siis ka raha tulek ja minek. Niisugune kreedo sarnaneb surmasõlme sooritamisele: publik hoiab hinge kinni, röögib siis vaimustatult, ja kuulsus tuleb. Või siis ahhetab õudusest
  Rahamaailm kui pigem korrale orienteeritud kooslus on ettevaatlik ega soovi kaost omalt poolt toetada, pigem ootab kaosest uue korra tekkimist. Aga see võib üllatavalt kiiresti juhtuda. Tuleb harjuda uue majanduse isepäraga, et tõusud ja langused toimuvad kähku, uute valikute arv üha suureneb ning peamiselt meelelahutusele orienteeritud publik võib kiiresti tüdida.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peapiiskop emeeritus: peame moraalselt toime tulema
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA aktsiaturud jätkasid langust
USA tähtsamad aktsiaindeksid jätkasid täna taandumist pärast eilset järsku langust.
USA tähtsamad aktsiaindeksid jätkasid täna taandumist pärast eilset järsku langust.
Kristi Saare juhtidele: sul on juba piisavalt, aita nüüd teisi
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Muljetavaldav debüüt: uus Range Rover Sport näitas närvekõditava etteaste käigus oma tegelikku võimekust
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Boroditš: ma ei tea, mida ma valesti tegin, aga ärge muretsege, mina saan hakkama
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.