Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Inimese kloon ligi 4 miljoni eest

  USA miljonäride abielupaar, kelle kümnekuine tütar on õnnetult surma saanud, on nõus maksma miljon dollarit ehk umbes 18,5 miljonit krooni uuringute eest, mis aitaksid surnud tüdruku rakkudest kloonida hukkunud lapse koopiat.
  Clonaidi koduleheküljel teatab firma, et inimkonna ajaloo esimese inimese klooni sündi oodatakse umbes poolteise aasta pärast. Clonaidi asutajad sooviks edaspidi tegeleda inimeste kloonimise äriga, lootes saada palju ?tellimusi? nii neilt õnnetutelt vanematelt, kes on oma lapse kaotanud kui ka last soovivatelt homopaaridelt.
  Tulevikus arvatakse ühe kloonimise protseduuri hinnaks Clonaidis 0,5 miljonit dollarit ehk 3,7 miljonit krooni. Uuringute jaoks raha eraldanud miljonäride perekond saab Clonaidi osanikuks ja pälvib osa firma tulevastest kasumistest.
  Vene uudisteportaal lenta.ru kirjutab aga, et eelmisel kolmapäeval toimunud pressikonverentsil ei suutnud Clonaidi töötajad esitada ajakirjanikele fakte, mis tõestaks nende pädevust ja kogemuste olemasolu selles valdkonnas.
  Mujal maailmas, sealhulgas Eestis, uuritakse aga kloonimist tõsiselt ning tulemuslikult ning esimene kloonitud imetaja, lammas Dolly on sama kuulus nagu mõni filmistaar.
  Rakubioloogia professor Toivo Maimets räägib, et praeguse seisuga on maailmas kloonitud imetajaid ning kõige rohkem proovitakse kloonida põllumajanduslikke loomi.
  ?Osad liigid lasevad ennast kloonida ? näiteks lambad ja hiired. Hobuse ja roti kloonimine ei ole aga veel õnnestunud,? sõnab Maimets. ?Inimene on imetaja ja põhimõtteliselt on inimese kloonimine teostatav, kuid ühiskonnas ei ole veel eetilisel tasemel kokkuleppeid ning puuduvad seadused, mis kloonimist reguleeriksid. Mina keelaks praegu inimeste kloonimise ära, sest ühiskond pole selleks valmis.?
  Maimetsa sõnul ei tea praegu keegi täpselt seda, kuivõrd sarnane saab olema kloonitud inimene oma rakudoonoriga. ?Näiteks, ühemunarakukaksikud on küll sarnased, aga neil on ka erinevusi nii välimuses kui iseloomus,? toob teadlane näite.
  ASi MicroLink juhatuse esimees Allan Martinson:
  Olen sellele mõelnud ja ei ole veel enda jaoks vastust leidnud. Vahest mõtlen, et mõnda inimest võiks olla rohkem kui üks. Minul ei ole moraalset tõrget kloonimise ees.
  Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Toomas Vilosius:
  Isiklikult ei ole selle poolt. Inimkond on nii kolossaalselt vana ja ma ei arva, et me peaks hakkama inimesi siia maailma kunstlikult tekitama. Euroopa Liit on samuti ühisel seisukohal, et inimesi ei tohi kloonida, see on vastuvõetud otsus.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Tiit Kolde: iga idee, mis tõstab turvatunnet, on kuldaväärt
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Powell: intressitõstmise tempo aeglustamine on võimalik, kuid võitlus inflatsiooniga pole läbi
USA Föderaalreservi juht Jerome Powell ütles kolmapäeval peetud kõnes, et Föderaalresesrv võib intresside tõstmise tempot tagasi tõmmata juba detsembris, Samal ajal hoiatas Powell, et võitlus inflatsiooniga pole veel lõppenud ning keegi veel ei tea, kui kõrgele intressimäärad peavad lõpuks tõusma ning kui kaua seal püsima, vahendas Reuters.
USA Föderaalreservi juht Jerome Powell ütles kolmapäeval peetud kõnes, et Föderaalresesrv võib intresside tõstmise tempot tagasi tõmmata juba detsembris, Samal ajal hoiatas Powell, et võitlus inflatsiooniga pole veel lõppenud ning keegi veel ei tea, kui kõrgele intressimäärad peavad lõpuks tõusma ning kui kaua seal püsima, vahendas Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Taastuvenergia tasu tõuseb 10 protsenti
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.

Olulisemad lood

Raadiohommikus: gaasi haalamisest ja koroonatestide lõppemisest
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.