Kadi Heinsalu • 1. november 2000 kell 14:31

Eesti on Ida-Euroopa liberaalseima majandusega riik

Eesti on Ida-Euroopa liberaalseima majandusega riik, näitab Wall Street Journaly poolt täna avaldatud uurimus 'Majandusvabaduse indeks 2001', parandades oma kohta võrreldes eelmise aastaga kuus kohta.

Eesti on 14. kohal riikide hulgas, edestades põhiliselt vabade riikide (free) kategoorias näiteks Belgiat, Saksamaad ja Taivani, kuid ka 23. kohal olevat Soomet, 29. kohal olevat Rootsit. Leedu on 42. kohal ja Läti 46. kohal.

Venemaa asub peamiselt mitte-vabade (un-free) riikide kategoorias 127. kohal.

Esikolmiku moodustavad kõrgemas vabadusastmes Hong Kong, Singapur ja Iirimaa ja sellest madalamas astmes (mostly free) juhib Tshiili.

Eelmisel aastal asus Eesti sama uuringu järgi 22. kohal.

Majandusavabaduse indeks põhineb 50 majandusliku kriteeriumi analüüsil, mida vaadeldakse kümnes kategoorias: pangapoliitika, kapitali- ja välisinvesteeringute liikumine, krediidi- ja rahapoliitika, laenukoormus, kaubanduspoliitika, palgad ja hinnad, valitsuse sekkumine majandusse, omandisuhted, seadusandlus ja nn must turg.

Hetkel kuum