Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kontorimööbel ostetakse kohe välja

  Võimalusi on mitu: maksta kohe, kontorimööbel liisida või hoopis võtta büroosisustus kasutusrendile. Äripäev uuris büroomööbli müüjatelt, millised maksevariandid on Eesti firmade seas kõige enam levinud.
  Büroomööblit ostes eelistavad meie firmad tasuda kauba eest kohe. ASi Datel ärijuhi Andres Tederi sõnul on liisimise ja kasutusrendi osatähtsus mööbli müügis väike.
  Kontorimööbli puhul tähendab kauba eest kohe maksmine tavaliselt teatud protsentide ulatuses ettemaksu ning pärast kauba kättesaamist järelejäänud osa tasumist teatud aja jooksul. Ettemaksu suurus sõltub paljuski kaubakoguse suurusest ning tihti ka kliendi tuntusest. ?Mida suurem on leping, seda väiksem on ettemaksu protsent,? nendib Andres Teder. Väikeste kaubakoguste, tundmatu taustaga ettevõtete ning nende firmade puhul, kes on varasemate tehingute puhul jäänud arvete tasumisega hiljaks, võidakse nõuda ka 100protsendilist ettemaksu kauba eest.
  ?Müüja jaoks on muidugi parim kohene ettemaks, sest siis opereerib ta kliendi rahaga,? leiab Andres Teder. ?Ostjad on siiski teadlikumad ja ei soovi korraga raha eriti ette maksta.?
  ASi ISKU müügijuhi Priit Lassi sõnul on ka firmasid, kes tahavad ise kogu summa korraga ette maksta. ?Ju on neil siis see raha juba valmis arvestatud ja nad tahavad mööbliprobleemi lihtsalt kaelast ära saada,? leiab ta.
  Ettemaksule kuuluv summa sõltub peamiselt siiski müüdava mööbli hulgast ja ettevõtte suurusest. ?Suuremate ettevõtete puhul on see ehk 30 protsenti, väiksemate ettevõtete puhul 60 protsenti ning väga väikeste kaubakoguste puhul ka 100 protsenti,? nendib ASi Thulema müügijuht Tõnis Järve.
  Mööblimüüjate hinnangul on kliendid maksmise suhtes muutunud ka palju kohusetundlikumaks kui varem. ?Neli-viis aastat tagasi oli mitme kuu vanuseid arveid ikka rohkem õhus,? leiab Priit Lass Iskust.
  Büroomööbli ostmine liisinguga ei ole Eestis veel eriti populaarne, kõikide tehingute koguarvust moodustab see eri firmade puhul kahest-kolmest protsendist kuni 10 protsendini. ?Inimesed teavad, et autot saab liisida, kuid selle peale, et mööblit võiks samuti liisida, ei osata mõelda, ?nendib Dateli ärijuht Andres Teder.
  Tederi arvates on liisingu eelis just see, et klient ei pea ise paberite ajamisega tegelema, kõik tehakse tema eest ette ära. ?Kui klient otsustab liisingu kasuks, siis ei pea ta ise tormama, vaid meie saame kõik dokumendid tema jaoks korda ajada,? leiab ta. ?Mõnikord ongi see põhjuseks, miks otsustatakse just liisingu kasuks.?
  Liisingu puhuks otsustatakse tihti ka siis, kui büroomööblit sisustaval ettevõttel ei ole võimalik kogu summat kohe maksta. ?Kui selline asi on jutu sees välja tulnud, siis oleme me liisingu võimalust välja pakkunud ja seda kasutatakse,? kinnitab Andres Teder.
  Liisingu peale tasub hakata mõtlema suuremate tehingute korral, ühe-kahe tooli ostmise taha liisingufirma ei tule. ?Liisimine on siiski veel vaid suurte projektide rahastamise viis, küsimus on aga selles, milline on suurprojekt,? leiab Teder. ?Vajadusel võime siiski ka näiteks 15 000kroonise tehingu puhul liisingu organiseerida.?
  Viimasel ajal on liisinguga ostetud just sisustust suurematele kauplusekettidele, mis samaaegselt avavad kauplusi mitmes kohas.
  Büroomööbli kasutusrendile võtmise kogemus Eestis praktiliselt puudub, selliseid tehinguid on tehtud väga vähe.
  Thulema müügijuhi Tõnis Järve sõnul on neil plaanis büroomööbli kasutusrendi võimalust klientidele hakata pakkuma järgmise aasta alguses koos Hansaliisinguga. ?Siiani ei ole keegi kasutusrendi suhtes huvi üles näidanud, kuigi paari kolme töökoha puhul oleks see puhtalt läbirääkimise küsimus,? leiab Järv.
  Kasutusrenti võidakse välja pakkuda ka juhul, kui kliendi soovidele vastavat mööblit ei ole võimalik kohe välja pakkuda.
  Kasutusrendi turuletulekut takistab ka tõsiasi, et mööblipoele lepingu alusel tagastatud kaubale on hiljem väga raske uut omanikku leida. ?Kasutatud autot on lihtsam maha müüa, kuna sellega saab mudelist sõltumatult sõita kõigil teedel, pruugitud mööbli puhul see nii lihtne ei ole,? leiab Priit Lass ISKUst. ?Laud, mis mõni aasta tagasi oli tegija, ei pruugi seda praegu enam üldse olla.?
  Lassi sõnul võib kontorimööbliga kauplevale firmale kasutusrendi puhul tehingu sõlmimise hetkerõõm küll suur olla, kuid hiljem, kui kaup hakkab lattu kuhjuma, võib tegu olla päris suure probleemiga. ?Kodumööbli puhul võiks see veel töötada,? leiab Priit Lass.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Tiit Kolde: iga idee, mis tõstab turvatunnet, on kuldaväärt
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
USA kolmanda kvartali majanduskasv hinnati esialgsest kõrgemaks
USA kolmanda kvartali majanduskasv tuli teise hinnangu järgi kõrgem, kui esialgu hinnati, kuid järgmise aasta majandussurutise riskid on tõusnud, vahendab Reuters.
USA kolmanda kvartali majanduskasv tuli teise hinnangu järgi kõrgem, kui esialgu hinnati, kuid järgmise aasta majandussurutise riskid on tõusnud, vahendab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Taastuvenergia tasu tõuseb 10 protsenti
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.

Olulisemad lood

Raadiohommikus: gaasi haalamisest ja koroonatestide lõppemisest
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.