Ervin Soon • 14. november 2000 kell 15:23

Põlevkivitootjad ei kiirusta teiste ametiühingutega ühinema

Põlevkivitootjate ametiühingute liidu esimees Maido Agur ütles, et ei näe erilist mõtet ametiühinguid kokku liita. ?Ma arvan, et iga kingsepp jäägu ikkagi oma liistude juurde,? arvas ta. ?Kui Eestis moodustatakse mõned üksikud suuremad ametiühinguliidud, siis milleks üldse keskliitu vaja on??

Aguri arvates nõrgestab ametiühingute sisesuhtlemist see, kui liidu juhtkond asub Tallinnas ja juhib ühinguid üle Eesti ning valdavalt olukord selline juba ongi.

Põlevkivitootjate ametiühingu üheks partneriks on pakutud Kohtla-Järve keemikute ametiühingut. Aguri sõnul on ta jätnud keemikute ametiühingu otsustada, kas nad soovivad kaevuritega ühineda. Keemikutele pakutakse ühinemist veel energeetikute ja kergetööstuse ametiühingutega.

Kohtla-Järve keemikute ametiühingu liider Vello Pärnitsa kinnitusel on ka energeetikud avaldanud valmisolekut omavahel liituda. ?Mina ei tahaks sellekohast otsust enne teha, kui on selge Narva elektrijaamade müük, sest näiteks Velsicoli müügil ameeriklastele seal ametiühingu tegevus lõpetati,? sõnas Pärnits.

Tema sõnul kohtuti hiljuti ka kergetööstuse ametiühingu juhiga, kes samuti avaldas valmisolekut ühineda, kuid keemikud sihivad esialgu lähedasemate erialade liitude suunas. Rootsis ja Lätis on kerge- ja keemiatööstus ühises liidus ning otsus ühineda tehti üle-eelmisel aastal ka Lätis.

Hetkel kuum