Ervin Soon • 29. november 2000 kell 14:19

Haldusreform on Viljandi maavanema arvates vastuoluline

Haldusreformiga taotletav riiklike kulude kokkuhoid on vastuolus vajadusega tõsta riigi pakutavate teenuste kättesaadavust ja kvaliteeti, ütles Viljandi maavanem Helir-Valdor Seeder.

Vaatamata Viljandimaa soovile vähendada omavalitsusi 3-4 korda ei tohi Seederi sõnul kannatada seni omavalitsuste kaudu osutatavate teenuste kättesaadavus ja kvaliteet. ?Kuid kokku saab hoida, sest võimustruktuur ja teenindamine ei ole üks ja seesama,? sõnas Seeder.

Tema sõnul on üks olulisemaid probleeme omavalitsuste liitmisel võlakohustuste jagamine. ?Selge on see, et omavalitsustel tuleb oma laenud tagasi maksta, kuid kas jagada kohustused inimeste arvuga või piirkonniti, on lahtine küsimus.? Seeder tõi näiteks väikelinna, kus ainult linna katlamaja jaoks on võetud suurt pikaajalist laenu, kuid liidetava valla elanikud katlamajast tulu ei saa.

Seederi sõnul ei tohi haldusreformi käigus ignoreerida kohalike elanike soove, sest tegemist on kohalike omavalitsustega. Elanike arvamuse ignoreerimine kaugendab võimu rahvast.

Hetkel kuum