30. november 2000 kell 22:00

Kas peate RUMA Estonia OÜ projekti usaldusväärseks?

Projekt ei ole tõesti uus ? see on olnud käigus 1998. aastast. Ma ei usu, et nii suure raha hankimine investeeringuks on lihtne töö, see võib võtta kaks aastat aega. Ma muidugi ei oska kinnitada, kas projekt 100%-lise kindlusega tuleb. Kui tuleb, on väga hea, kui ei tule, so what? Siis tuleb mõni teine projekt. Samas ? inimesed on meile maksnud kogu selle aja maa eest renti, ajanud asju pankadega ja rääkinud nii suure summa välja. Endise pankurina tean öelda, et parim kindlustus ühele äriprojektile on pangalaen. Kui pank on projekti uurinud aasta otsa ja otsustab laenu anda, siis see ütlebki, et projekt on usaldusväärne.

Meil on juba elektrimüügilepingud RUMAga sõlmitud ning peagi algab ka nende tarbeks uue kõrgepingeliini ehitus. Nii et asi on tõsine. (PM 30.11)

Leping RUMAga on täielik absurd. (ÄP 30.11)

Projekt on hea ? 3,75 mld kroonine investeering on Eestile väga teretulnud. Aga firma käitub veidralt: kindla ajavahemiku, ca kolmveerandi aasta tagant tehakse hoogsat meediakampaaniat ? nii palju aega tagasi käis samasugune show meedias. Enne, kui pole löödud esimest vaia maasse, ei võtaks ma seda kui täiesti kindlat asja. Firma ei ole raudteega sõlminud kokkulepet mahtude osas. Ma ei kujuta ette, kuidas nii väikesel maa-ala logistikat korraldatakse, tundub, et RUMA-l puudub korralik logistiline plaan. Segadusi on ka numbritega: räägitakse 400 000 t (tehase tootmisvõimsus) ja 1?3 mln t terasest, mida hakatakse sealt ka läbi vedama, ent seal on viljaelevaator, väetiseterminal, laod. Võib-olla on nad selleks võimelised, aga ma ei tea, meiega ei ole käidud rääkimas, kuidas seda kavatsetakse teha. Kui logistikaküsimusi pole lahendatud, võib hulga sellise hulga terase vedamine hakata naftatransiiti segama.

Hetkel kuum