• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pensionid inflatsiooni ja sotsmaksu abiga

  Mõõdukate partei koos rahandusministeeriumiga soovib riiklike pensionide tõusu sidumist (indekseerimist) tarbijahinnaindeksi (THI) ja palkade ehk sotsiaalmaksu laekumise tõusuga. Skeem on välja mõeldud järgmine: pensioni tõusuprotsent oleks aritmeetiline keskmine THI ja sotsiaalmaksu tõusuprotsendist.
  Äripäev ei toeta pensionide indekseerimist.
  Kõige tugevam vastuväide seondub olukorraga, kus sotsiaalmaksu laekumised järsult vähenevad, THI tõus on praktiliselt nullis, seega tuleks pensione vähendada. Seda sammu ei julgeks teha ükski poliitiline partei, kaasa arvatud Mõõdukad. Niisuguse olukorra saabudes tehtaks ettepanek endise korra juurde tagasi pöörduda.
  Pensionitõusu inflatsiooniline komponent on ohtlik ses mõttes, et hakkab ka ise genereerima inflatsiooni. Riik võib väga kergesti sattuda lõhkise küna ette: pensione tuleks tõsta, kuid raha pole; et seadus kohustab, tuleb riigil võtta laenu oma jooksvate kohustuste täitmiseks. See oleks äärmiselt negatiivne stsenaarium, iseäranis välisinvestoritele.
  Riigikogu liikmete palgad on seotud keskmise palgaga, miks ei võiks olla pensionid? Palga näol on tagasiside seadusandjale siiski mõttekas, kuna paneb riigikogujad huvituma oma töö tulemuslikkusest ja välistab olukorra, et riigikogu liikmed endal ise iga aasta palka muudavad. Pensionäride puhul samasugune positiivne tagasiside puudub: pigem hääletavad nad selle partei poolt, kes neile kõige suuremaid õhulosse ehitab.
  Pensionitõusu sidumine sotsiaalmaksuga võib avada kergema vastupanu tee: kui pensione vaja tõsta, näib olevat kõige lihtsam tõsta sotsiaalmaksu määra. Mis aga juhtub: ümbrikupalk läheb taas au sisse ja maksulaekumised hoopis vähenevad. Sotsiaalmaksu tõstmine suurendab ? töökohtade vähenemise kaudu ? tööpuudust, majanduslik aktiivsus väheneb ja Eesti astub hoopiski pika sammu tagasi. Pensione tuleks tõstmise asemel hoopiski langetada, aga selle võimatusest oli juttu eespool.
  Kavandatav indekseerimine muudab tulevikus võimatuks sotsiaalmaksu alandamise. Kuna Eesti sotsiaalmaksu määr on üks Euroopa kõrgemaid, siis võib tulevikus tekkida vajadus selle alandamise järele.
  Mõõdukad püüavad end kindlamini ajalukku ja valimisnimekirjadesse jäädvustada, võttes teistelt poliitilistelt parteidelt võimaluse ad hoc enne valimisi pensione tõsta. Ses mõttes pensionäride poliitiline manipuleeritavus väheneks.
  Pensionide reaaltõus saab tulla ainult majanduskasvust, mitte inflatsioonist; maksulaekumised on samuti seda suuremad, mida suurem on sisemajanduse kogutoodang. Indekseerimine võib aga hakata majanduskasvu pidurdama või siis aitab majanduslangust võimendada.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Erootikapood loobus börsiplaanidest Omanik: me ei sobitu oma harimata juhatusega börsile
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Leedu keelas Linnamäel sealse Forum Cinemase ostu
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Vanglaleival Hubert Hirve varju nähakse jätkuvalt restoraniäris
Kohtu hinnangul on hoolimata aastaid kestnud eelvangistusest säilinud ettevõtja Hubert Hirve kontroll restoraniäris, mis hiljuti kesta vahetas.
Kohtu hinnangul on hoolimata aastaid kestnud eelvangistusest säilinud ettevõtja Hubert Hirve kontroll restoraniäris, mis hiljuti kesta vahetas.