Hansal kogemused hoiupankade ülevõtul

04. jaanuar 2001, 00:00

Eelmise aasta lõpus otsustas Leedu erastada oma hoiupanga (Lietuvos Taupomasis Bankas) Hansapangale.

Äripäeva arvates on õige samm, et kasumist dividendide maksmise asemel laieneb Hansapank jõudsalt edasi naaberturgudele.

Me ei tea, kas initsiatiiv erastada Leedu Hoiupank tuli Hansapanga juhatuselt või suuromanik Swedbankilt. Tegelikult polegi see tähtis. Hansapanga 2000. aasta teenistus, üks miljard krooni, lubaks suuromanikul pangast välja võtta kopsaka dividendi. Selle asemel teevad mõlemad pangad õigesti, kui kasutavad sama raha uuteks investeeringuteks.

Eelistatum on see, et Leedut hõlvab just Hansapank, mitte Swedbank, kuna nii saavad Hansapank ja Eesti tuntust juurde. Hansapanga aktsionärid, sealhulgas väikeaktsionärid, teenivad aktsia hinnatõusu pealt hoopis rohkem, kui korra dividende võttes.

Igal laienemisel on risk. Läbirääkimised Leedu Hoiupanga erastamise üle on käinud kaua, ja käivad edasi. Väidetavalt asus Taupomasist erastama juba omaaegne Eesti Hoiupank.

Mitteametlikel andmetel tuleb nüüd Hansapangal välja käia 620 miljonit krooni. See on suur raha. Leedu panga finantsseis pole reitinguagentuuri Moody?s arvates just kõige tugevam, seetõttu on Moody?s võtnud ka Hansapanga finantstugevuse reitingu vaatluse alla.

Kui seda peaks alandatama, muutuks välisraha abil enda finantseerimine Hansapangale kallimaks. Viimane võib negatiivselt mõjutada Hansapanga laenukliente.

Samas on Hansapank juba pikemat aega olnud ülekapitaliseeritud, nii et vaba raha peaks jätkuma suuremaks investeeringuks ning ka laenamiseks.

Hansapank ja Ühispank (sisuliselt Swedbank ja SEB) ei püüa enam Eesti turul teineteiselt turuosa võita, vaid teevad seda edaspidi Läti ja Leedu pangamaastikul. Klassikalised pangateenused võivad seetõttu Eestis edasi kallineda, ehkki näiteks väärtpaberitehingud on börsi ja väärtpaberite depoo eestvõttel hakanud odavnema. Jõulise kampaaniaga tõi Hansapank turule Trumbi ja Ego kaardid, mis said inimeste hulgas kiiresti populaarseks.

Hansapank oli Leedu erastamiskonkursi ainus osavõtja. Tekib õigustatud küsimus, miks polnud rohkem huvilisi. Hansapangal on juba Leedus tütarpank, umbes kaheprotsendilise turuosaga Hansabankas, mille käimajooksmine on olnud raske. Kiiremas tempos liiguvad asjad Lätis.

Ilmselt polnud ümbruskonnas teisi, kes oleksid julgenud terve panga peale mängida. Ent kui laieneda, siis just nüüd, tõusu algul.

Eesti on maitsnud juba aasta tugevat majanduskasvu, Leedus on majanduskasv olnud tagasihoidlikum, mis lubab loota enamat just tulevikult. Seepärast on investeeringuks, mis toob 3,7 miljoni elanikuga Leedus 30protsendilise turuosa, õige aeg.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing