Andres Reimer • 8. oktoober 2001 kell 22:00

Transiidifirmad saavad kriisist kasu

Terrorismikriisiga kaasnenud nafta tarbimise vähenemine ja paisunud tootmismahud tõi septembris edu Eesti transiidiettevõtetele, kes saavutasid ligi 1,8 miljoni tonnise veomahuga 33protsendilise kasvu võrreldes eelmise aastaga. Varasematel aastatel tõi september kaasa olulise naftavedude vähenemise.

Kolmandas kvartali koondtulemusena töödeldi Tallinna Sadamas vedellasti 6,5 miljonit tonni ehk miljon tonni mullusest enam.

Toornafta hinna langus maailmaturul toidab Eesti transiidiettevõtteid jõudsalt, sest Venemaa majanduskasvu mootoriks olev naftatööstus huvitub nüüd rohkem naftatoodete kui toornafta ekspordist, ütles ASi Pakterminal juhatuse esimees Raivo Vare. Eesti transiidiettevõtted teenivad peamiselt naftatoodete transiidist, sest toornafta ekspordiks kasutatakse torujuhtmeid.

Pakterminal töötles kolmandas kvartalis 2,4 miljonit tonni naftatooteid võrreldes mulluse 2,2 miljoni tonniga. Septembris kasvas Pakterminali maht 0,7 miljoni tonnini võrreldes 0,6 miljoni tonniga mullu samal ajal.

Sõja puhkemine Afganistanis võib tuua aasta lõpus lühiajalise ning järsu mahtude languse, sest kriisi võimalikul laienemisel tõusevad nafta hinnad nn hirmuefekti mõjul, lausus Vare.

?Kui Afganistani kriisi suudetakse hoida praegustes piirides, pole lähiajal välistatud toornafta hinna langus 15 dollarini barrelilt, mis tagab Eesti transiidiettevõtetele soodsa turuolukorra, sest olemasolevad transiidikanalid leiavad senisest efektiivsemat kasutamist,? lisas Vare.

Eesti suuruselt kolmas naftatransiidifirma Estonian Oil Service (E.O.S.) jäi kolmanda kvartali tulemusega mullusele tasemele. ?Sõda viib maailmamajanduse alla, mis vähendab ka nafta tarbimist,? lausus E.O.S.i nõukogu esimees Arnout Lugtmeijer. ?Eesti transiidiäri võimaluste suhtes ei ole ma täna nii optimistlik kui tavaliselt.?

Erinevalt Venemaa naftahiiglase Surgutneftegaziga seotud Pakterminalist hangib E.O.S. oma veosed naftafirmadele tehtavate pakkumistega, mis võib ettevõtte olukorra kriisi ajal keerulisemaks muuta, arvavad transiidiasjatundjad.

Transiitveod võivad kuni aasta lõpuni jätkuda igakuiselt 2 miljoni tonni suuruse mahuga, ütles Tallinna Sadama turundusdirektor Erik Sakkov.

Tallinna Sadama transiidimaht võib sellise arengu korral ulatuda ligi 24,5 miljoni tonnini.

Transiitvedude kogumaht oli Tallinna Sadamas septembris 2,1 miljonit tonni võrreldes 1,5 miljoniga eelmisel aastal.

Hetkel kuum