Vahur Kraft • 3. veebruar 2002 kell 22:00

Kui pikaks võib osutuda USA langusperiood?

Eelmisele aastale jättis kõige tugevama jälje kahtlemata USA majanduskasvu järsk aeglustumine aasta alguses ja kogutoodangu vähenemine aasta teisel poolel.

Esmakordselt pärast 1990. aastate algust on Ameerikas välja kuulutatud majanduslanguse periood. Infotehnoloogiasse ja muude põhivarasse massiliselt investeerinud Ameerika ettevõtted on tulevikuprognoose järsult ümber hinnanud. Majanduslangusega kaasnes kasumi ja investeeringute kiire kahanemine, mistõttu vähenes nõudlus tööjõu järele.

Nagu me teame, on Ameerika valitsus ja keskpank jõuliste sammudega püüdnud majanduslangust pidurdada. Intressimäärad on madalaimad pärast 1960. aastate algust.

President Bushi administratsiooni maksude alandamise pakett lubas Ameerika ettevõtetele ja eraisikutele maksukoormust vähendada ligi 125 miljardi dollari võrra. Nende raha- ja eelarvepoliitika sammude eesmärk on üks ? hoida ameeriklastest tarbijate kindlustunnet. Tarbimine ja investeeringud kinnisvarasse peavad majandust käigus hoidma seni, kuni ettevõtete ?üleinvesteeritud? kapital amortiseerub ning tekib vajadus uute investeeringute järele.

Kui pikaks võib osutuda USA seekordne langusperiood? Enamik analüütikuid usub, et majanduskasv peaks taastuma käesoleva aasta teisel poolel ja 2003. aastaks jõudma kriisieelse 3,5 protsendini. Kuid see on pigem optimistlik stsenaarium. Majanduskasv võib jääda mitmeks aastaks 1?2 protsendi piirimaile.

USA ja Euroopa majanduse ebakindel tulevik jättis möödunud aastal vastamata ka aasta esimese poole sagedasele küsimusele ? kas euro hakkab kallinema ja dollar odavnema või mitte? Kuigi Euroopa möödunud aasta majanduskasv oli USA omast kiirem, ei olnud see piisav investorite usalduse tõstmiseks. Kas ja millal euro kurss tõusma hakkab, sõltub eelkõige Euroopa Liidu ja USA majanduskasvu erinevusest 2002. aastal.

Väljavõte Vahur Krafti möödunud aasta 17. detsembril toimunud foorumil peetud ettekandest. http://www.ee/epbe/et/teated/20011217.html

Hetkel kuum