Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Turundusplaan kaardistab ettevõtte eesmärgid

  Mida konkreetsemalt ja selgemalt on turundusplaanis kirjeldatud eesmärgid, seda suuremaid lootusi võib panna selle õnnestumisele.
  Turundusplaan nagu ka igasugune muu plaan saab alguse eesmärkide püstitamisest ? kuhu tahetakse jõuda. Turunduse eesmärgid on üks, üsna tihti ka peamine osa ettevõtte ärilistest eesmärkidest. Turundussuundade sõnastamisega saab selgeks turunduse roll selles protsessis.
  Kõige korrektsem on siduda eesmärgid müügikasvu saavutamisega. Brändi-kesksete toodete puhul sobib selleks ka teadlikkuse ehk imago kasv ning alaeesmärgid võivad olla puhtturunduslikud ? näiteks kodulehekülje külastuste arvu kasv jne.
  Eraldi eesmärgina võib planeerida tagasiside saamist sihtgrupilt, regulaarne tagasiside kogumine annab ettevõttele jooksvalt adekvaatse pildi turul toimuvast ning muudab ta ettenägelikumaks ja paindlikumaks. Igal eesmärgil peavad olema mõõdetavad tulemused.
  Eesmärgistatud turundusplaani lahutamatuks koostisosaks on muutunud turusituatsiooni kaardistamine. Põhiliselt piisab konkurentide, väliskeskkonna, turu ja ettevõtte enda analüüsimisest, nende nelja kokkuvõttena tekib situatsiooni analüüs. Kõige universaalsem ja enamlevinud on SWOT-analüüs (Strengths ? tugevused, Weaknesses ? nõrkused, Opportunities ? võimalused, Threats ? ohud). Kuid ükski konkreetne analüüsis välja toodud võimalus pole veel eesmärk enne, kui see pole seotud tervikliku tegevusplaaniga.
  Tiheneva konkurentsi tingimustes on muutunud situatsiooni analüüsimine järjest olulisemaks. Et mitte valedele asjadele keskendudes ajanappusesse jääda, tasub silmas pidada järgnevat:
  kasutada informatsiooni olemasolevatest andmebaasidest ja (müügi)raportitest;
  enamik ajast peaks kuluma informatsiooni analüüsimisele, mitte kogumisele;
  analüüsi võib sisse osta teenusena, seda võib kasutada arutelu käivitajana (saadud tulemusi võrreldakse eelnevate kogemustega).
  Enne eelarve planeerimist peavad paigas olema ka eesmärgid numbrites ? ROI (Return on Investment) ehk kuidas ja missuguse ajaga teenitakse tagasi turunduse investeering.
  Enamlevinud on kahe viimase variandi rakendamine välismaise ettevõtte tütarettevõtte puhul. Olenevalt ettevõtte kättevõidetud õigustest saavad turundajad seda eelarvet siis kas oma äranägemise järgi kasutada või peavad jälgima ettekirjutatud plaani. Turundus on liikumas suurema vastutuse suunas ? tegevused (ja raha kulutamine) peavad tagama kasumi kasvu. Kuna üha enam tuleb põhjendada kampaaniate tasuvust, tasub juba planeerimise järgus anda mõõdetavaid prognoose, mis võimaldaksid kontrollida protsessi jooksvalt ja teha vastavalt vajadustele muudatusi.
 • Hetkel kuum
Ettevõtlusvabadust ähvardab invaliidsus või lausa surmahoop
Kui konkurentsiamet ei suuda regulaatorina vaba ettevõtluskeskkonna eest seista, pole ohus mitte enam majandus, vaid riik, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kui konkurentsiamet ei suuda regulaatorina vaba ettevõtluskeskkonna eest seista, pole ohus mitte enam majandus, vaid riik, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Konkurent süüdistab Wise’i konkurentsi kahjustamises
Eesti juurtega rahaülekandeteenust pakkuvat Wise’i süüdistab sarnases valdkonnas tegutsev Atlantic Money konkurentsi rikkumises.
Eesti juurtega rahaülekandeteenust pakkuvat Wise’i süüdistab sarnases valdkonnas tegutsev Atlantic Money konkurentsi rikkumises.
Reaalajas börsiinfo
Rakvere gasell: suvel jooksevad kliendid meid pikali
Metsa- ja aiatehnikat müüv Forestplus jõudis 2022. aastal esmakordselt Äripäeva kiiresti kasvavate ettevõtete ehk Gaselli TOPi. "Ma olen sellest unistanud," tunnistab ettevõtte omanik Riin Sats.
Metsa- ja aiatehnikat müüv Forestplus jõudis 2022. aastal esmakordselt Äripäeva kiiresti kasvavate ettevõtete ehk Gaselli TOPi. "Ma olen sellest unistanud," tunnistab ettevõtte omanik Riin Sats.
Lillepoe juht seljatas riigikohtus maksu- ja tolliameti
Juhatuse liige sai riigikohtus võidu maksu- ja tolliameti üle ja pääses isiklikust vastutusest ettevõtte maksuvõla eest, kuigi kaks esimest kohtuastet jätsid ettevõtja kaebuse rahuldamata.
Juhatuse liige sai riigikohtus võidu maksu- ja tolliameti üle ja pääses isiklikust vastutusest ettevõtte maksuvõla eest, kuigi kaks esimest kohtuastet jätsid ettevõtja kaebuse rahuldamata.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Venemaa töötlemata puidu eksport kukkus 70%
Venemaa ümarpuidu eksport kukkus eelmisel aastal umbes 70% võrra, 3,5–3,8 miljoni kuupmeetrini, kirjutas Venemaa väljaanne Kommersant.
Venemaa ümarpuidu eksport kukkus eelmisel aastal umbes 70% võrra, 3,5–3,8 miljoni kuupmeetrini, kirjutas Venemaa väljaanne Kommersant.

Olulisemad uudised

Kodulaenude intressid on jõudnud 2009. aasta tasemele
Selliseid laenuintresse nagu praegu kodulaenude või ettevõtetel pikaajaliste laenude eest välja tuleb käia, ei ole Eestis nähtud aastakümne ja enama vältel.
Selliseid laenuintresse nagu praegu kodulaenude või ettevõtetel pikaajaliste laenude eest välja tuleb käia, ei ole Eestis nähtud aastakümne ja enama vältel.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.