Inno Tähismaa • 18. november 2002 kell 7:57

Eesti piimakvoot tuleb tõenäoliselt 750 000 tonni

Eesti piima tootmiskvoot tuleb Euroopa Liidus tõenäoliselt 750 000 tonni

Poliitilised ringkonna on võtnud valmisoleku 750 000 tonni peale, ütles Piimaliidu ja Tallinna piimatööstuse juht Neeme Jõgi. Tema sõnul on see rahuldav tase, mis on pisut suurem praegusest tootmismahust.

Tänavune tootmismaht on Jõgi hinnangul 680 000 tonni. Ligikaudu samapalju toodeti piima ka möödunud aastal.

Eesti nõudmine oli läbirääkimistel 900 000 tonni aastas, ent Euroopa Komisjon tahtis seda tuua alla 562 000 tonni peale.

Jõgi ütles, et sai 700 000 tonni kanti küündivast kokku lepitavast kvoodi mahust aimu, kui käis poolteist nädalt tagasi Kreekas Euroopa põllumajandusassotsiatsiooni konverentsil. Assotsiatsioon tema sõnul kvoodi osas sõna sekka ei ütle.

Jõgi sõnul tänavu toorpiima Eestisse sisse veetud pole, välja on seda läinud Lätti ja Venemaale. Lätti läheb kvaliteetne piim, kuna sellest on Lätis puudus. Venemaale, peamiselt Pihkvasse läheb madalama kvaliteediga piim. Siseturu nõudlus on Eestis alla poole piimatootmise mahust.

Hetkel kuum