Peeter Raidla • 22. august 2003 kell 8:25

Töötleva tööstuse tootjahinnad juulis jätkuvalt madalad

Juulikuu töötleva tööstuse tootjahinnaindeks langes võrreldes juuniga - 0,2% peale juunikuu 0,3%st tõusu võrreldes maikuuga.

Majandus- ja kommunikatsioonimisteeriumi kommentaaris öeldakse, et mais oli võrreldes eelmise kuuga selle aasta kõige suurem langus (-0,7%). Peaaegu keskmisel tasemel langesid juulis hinnad toiduainete ja jookide tootmises ning mööblitootmises. Kõige rohkem langesid hinnad kummi- ja plasttoodete tootmises (-1,3%), metalli ja metallitoodete tootmises (-1,0%) ning puidutööstuses (-0,8%). Tõusid hinnad kemikaalide ja keemiatoodete tootmises 1,7% ja ehitusmaterjalide tootmises 1,2%.

Töötleva tööstuse tootjahinnad langesid juulis ka võrreldes eelmise aasta sama ajaga -0,1%. Tootjahindade langustrend on kestnud juba üle pooleteise aasta (va k.a juunikuu, kus hinnad olid eelmise aasta vastava kuu tasemel). Languse taga on olnud ühelt poolt väline hinnasurutis (eelkõige nõrk nõudlus Euroopas), kuid ka hindade alanemine siseturul, kus suurimaks mõjutajaks on olnud toiduainesektor (piima-, liha- ja kalatoodete odavnemine). Ka juulis langesid enam liha- ja kalatoodete hinnad, vastavalt 5,9% ja 2,1%. Tõusid hinnad võrreldes eelmise aasta vastava perioodiga ehitusmaterjalide tööstuses (3,4%), puidu- (2,1%) ja mööblitööstuses (2,5%). Juulikuu arengud jätkuvad tootmissektoris tõenäoliselt ka lähikuudel.

Ekspordihinnaindeksi osas toimus juuniga võrreldes 0,2% langus, mis oli enam mõjutatud puidu, rõivaste, nahatoodete, turba ja toiduainete hindade langusest. Suurem tõus oli eelmise kuuga võrreldes ehitusmaterjalide ja metallitoodete hindadel. Aastases võrdluses jäi hinnatõus eelmiste kuude tasemele, lisaks ehitusmaterjalidele ja metallitoodetele tõusid ka keemiatoodete, masinate ja seadmete ning mööbli hinnad.

Impordihinnaindeksi tõusu eelmise kuuga võrreldes mõjutas rohkem kütusehindade tõus, mis on maailmaturul küllalt kõikuvad. Samas siseturul kütuste hindasid see ei mõjutanud, jaehinnad hoopis langesid, tingituna kohalike kütusefirmade vahelisest konkurentsist. Mõningane impordi hinnatõus oli veel tekstiili ja metallide osas. Võrreldes eelmise aasta juuliga langesid enamus kaubagruppide impordihinnad, mis oli osaliselt tingitud dollarikursi langusest. Järgmisel kuul võib oodata ülespoole survet impordihindadele, kuna augustis on dollarikurss näidanud mõningast liikumist ülespoole ja ka kütuste maailmaturuhinnad on tõusnud. Eksporthinnaindeksi olulist tõusu pole ette näha.

Hetkel kuum