Raivo Sormunen • 3. november 2003 kell 22:00

Saksamaa börs 15 kuu tipptasemel

Tugevnev dollar aitas eile Euroopa börsid lükata juba kuuenda järjestikuse tõusupäevani. Saksamaa börsihiiglasi jälgiv DAX indeks oli eile õhtul kella kuueks tõusnud kõrgeima tasemeni pärast 2002. aasta augusti ehk 3745 punktini.

?Dollari tõus on väga positiivne uudis Euroopale, kuna see tõstab siinsete eksportijate efektiivsust,? ütles Aegon Spain fondijuht Enrique Marazuela Bloombergile. ?Mida nõrgem euro seda parem,? lisas ta.

Tugevast dollarist võitev kindlustusselts Aegon oli eile kella 17.30 paiku 3,4 plussis, tasemel 11,65 eurot ning Hollandi suurim finantsteenuste pakkuja ING Groep aktsia 18,40 eurol ehk 2,3 möödunud reedesest sulgemishinnast kõrgemal.

Dollari tugevnemine tõstab vana mandri kompaniide käivet USAs, muutes nende tooted Euroopa suurima kaubanduspartneri juures konkurentsivõimelisemaks.

Euroopa tööstussektor, mis hõlmab regiooni 8 triljoni dollari suurusest majandusest viiendikku, näitas oktoobris Reuters Group Plc koostatud indeksi põhjal viimase 15 kuu kiireimat kasvutempot. Kasvu taga olid tugevad arengud USA majanduses kui ka Saksamaa turu taastumine. Euroopa suurima majanduse Saksamaa ärikliima indeks tõusis möödunud nädalal viimase 32 kuu kõrgeima tasemeni. USA majandus kosus III kvartalis aga viimase paarikümne aasta kiireimas 7,2 ulatunud tempos.

Pooljuhtide sektorile andis eile tõuke Semiconductor Industry Association, mis teatas et pooljuhtide müük kasvas oktoobris 17 ehk kiiremas tempos pärast 1990. aastat.

Antud sektori Euroopa suurim tegija STMicroelectronics oli kella 17.30ks kosunud 3,1, 23,50 eurole. Sektori teine Infineon Technologies hinnale lisandus 3.

Hetkel kuum